May 12, 2019


DRUGSMAFFIA HEEFT VRIJ SPEL IN SURINAME


May 12, 2019

Op gruwelijke wijze werden zondagavond twee personen, de 49- jarige Nederlander Dennis ’Danny’ Groenfelt en de 18-jarige Surinaamse Cadisha Prika geliquideerd bij het pompstation On the Run. Wat de dood van Groenfelt betreft, heeft het alle schijn van een afrekening in het criminele circuit. Prika was toevallig op de plek aanwezig. Inmiddels zijn er twee verdachten opgepakt. Op sociale media werden de gruwelijke beelden van de liquidatie in rap tempo gedeeld en de familie reageerde zeer geschokt. Volgens Nederlandse media zou Groenfelt in contact hebben gestaan met de Nederlandse cocaïnebaron Mustapha ’Moes’ F., de rivaal van de wereldwijd gezochte ’Mocro-maffia’-gangster Redouan Taghi. De Surinaamse media probeert een verband te leggen tussen deze schietpartij en het neergestorte cocaïnevliegtuig, want het kan geen toeval zijn dat er een dergelijk vliegtuig totaal uitgebrand is gevonden op Afobakka en de lading was nergens te bespeuren. De piloot is tot nu toe spoorloos en de co-piloot is dood aangetroffen enkele meters van het vliegtuig verwijderd. Uit goede bron heeft Keerpunt vernomen, dat er sporen zijn aangetroffen nabij de racebaan van Motorsur die erop wijzen, dat er eerder misbruik is gemaakt van deze baan om er met drugstoestellen te laten landen. Deze roept gelijk vraagtekens op. Keerpunt schrikt absoluut niet meer van dit soort zaken. In de afgelopen vier jaar werden in verschillende geografische gebieden drugs onderschept die afkomstig zijn uit Suriname. Hoewel de verschillende justitiële diensten zich richten op het lokaliseren van drugs, wordt de drugsmaffia steeds creatiever in het vervoeren van het verderfelijke spul. De cocaïnesmokkel via Suriname is nog nooit zo groot geweest en de regering Bouterse laat het allemaal oogluikend toe. Hij lijkt er zelf op dat drugsmaffia vrij spel krijgt in ons land. Het onderscheppen van drugs is altijd wel een probleem geweest. We kunnen ons de bolletjeslikkers herinneren op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Ook werden erop allerlei creatieve manieren drugs verstopt in koffers of lichaamsopeningen. Maar de echte grote drugsvangsten begonnen in 2010, toen er ongeveer 600 kg cocaïne en later ruim 2500 kg cocaïne werd onderschept. Voor die tijd was dat veel. Nu zijn we negen jaar verder en er zijn inmiddels duizenden kilo’s onderschept die gelinkt zijn aan Suriname. Er worden regelmatig buiten ons land drugs in beslag genomen. Ons land is in de afgelopen periode meerdere malen in het nieuws verschenen als te zijn een narcostaat, dit vanwege de vele drugsvangsten in ons land. Hoewel er geen cocaplantages zijn in Suriname en er ook geen synthetische drugs worden gemaakt, voldoen wij wel aan de definitie van een narcostaat. Een narcostaat is namelijk een land waarin drugs gemakkelijk te krijgen zijn en dat beheerst wordt door de drugshandel. Het is allang geen geheim meer dat er grote hoeveelheden drugs (cocaïne) dit land worden binnengesmokkeld die vervolgens worden doorgesluisd naar met name West-Europa. Het is wel zeer opvallend hoeveel enorme vangsten cocaïne de laatste tijd zijn gedaan in Suriname, landen in het Caribisch gebied en West-Europa, en vaak genoeg werd ons land tot groot ongenoegen van bonafide Surinamers, genoemd als beginpunt van verscheping. Het is de taak van de regering om de drugshandel voortvarend aan te pakken. Echter zien wij een te passieve houding van de regering wanneer het aankomt op de drugsbestrijding. Als land is het belangrijk dat wij onze grenzen beter bewaken. Dit vergt meer investering in defensie en een nauwere samenwerking met onze buurlanden. Bouterse I en II hebben in negen jaar tijd heel weinig gedaan om de drugshandel aan te pakken. Tot op heden is er bij geen van de grote drugsvangsten een volledige rapportage gedaan. Keerpunt stelt voorop, dat wij niet moeten vergeten, dat drugsgelden binnen onze economie worden witgewassen en dat de instituten die daar verantwoordelijk voor zijn, thans goed functioneren en dat daar naar het schijnt geen kruid tegen gewassen is. Waarom wordt anders de 19.5 miljoen euro nog steeds niet vrijgegeven door het Nederlandse Openbaar Ministerie? Deze euro’s zouden worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Suriname heeft hierdoor een groot gebrek aan Amerikaanse dollars. De bancaire wereld is volledig ontwricht doordat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft aangegeven, dat de aanhouding van de 19.5 miljoen euro gebaseerd is op witwassen. Suriname heeft bij Nederland een slechte reputatie als witwasland. Justitie in Nederland is extra alert nu er steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland wordt gesmokkeld. Er zijn bij controles en invallen enorme partijen contant geld gevonden waarvan de herkomst duister is. Zo werd in een ‘spookwoning’ in Nederland, eind vorig jaar bij een Surinaamse man naast cocaïne en wapens, 350.000 euro ontdekt. Begin maart werd bij een nieuwe reeks invallen in dezelfde wijk bijna 7 miljoen euro gevonden. In het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de miljoenen euro’s van de geldzending heeft het Openbaar Ministerie meerdere rechtshulpverzoeken aan Suriname gedaan. Als de Surinaamse banken de nodige informatie konden verstrekken, dan had het Nederlandse Openbaar Ministerie de euro’s allang vrijgegeven. Maar omdat er informatie ontbreekt van de herkomst van een bepaalde klant van een bank, wordt de totale geldzending aangehouden. Deze aanhouding heeft ervoor gezorgd dat Suriname nog meer onder een vergrootglas is komen te liggen.