May 5, 2019


GEZONDHEIDSZORG GEEN PRIORITEIT ONDER BOUTERSE, PLEZIER WEL!


May 5, 2019

Elke keer is het weer raak. De gezondheidszorg in Suriname heeft een heleboel problemen en dat heeft allemaal te maken met het verkeerd gevoerde beleid van de huidige regering. Vorig jaar op 16 oktober 2018, ging de regering Bouterse een leenovereenkomst aan van US-dollar 20 miljoen met de Inter-American Development Bank, IDB, voor een project ter verbetering van gezondheidsservices.  Het doel van deze overeenkomst, was om bij te dragen tot de vermindering van de ziektelast in Suriname door de toegang tot hoogwaardige, geïntegreerde eerstelijnsgezondheidszorgdiensten te verbeteren en de effectiviteit van de gezondheidssector te optimaliseren om zo prioritaire epidemiologische uitdagingen aan te pakken. Tot nu toe heeft Keerpunt niets gemerkt van deze doelstelling. De gezondheidszorg in Suriname is momenteel sterk afhankelijk gemaakt van donaties van multinationals en buitenlandse sponsoren en lijkt niet op noemenswaardige wijze verzorgd te worden door de staat. Deze US-dollar 20 miljoen zou een duidelijk verschil moeten maken, indien die op de juiste wijze werd besteed. Inmiddels is de lening reeds een half jaar geleden afgesloten en we willen niet pessimistisch zijn en hopen dat dit bedrag nog daadwerkelijk gestopt wordt in onze gezondheidszorg. Keerpunt kan alleen maar hopen, want met een regering die bekend staat om haar fenomenale geldgebrek, kan je alleen maar afwachten en bidden dat zij het geld niet aan een of ander showproject uitgeeft waarbij een mati een mooie nyan kan maken. Want hoe vaak hebben we al niet gehoord, dat er geen geld is voor de gezondheidszorg en nog minder om het personeel van de ziekenhuizen op tijd te betalen en ze te voorzien van de nodige koopkrachtversterking? Daarnaast is er tot nu toe geen geld voor zeer noodzakelijke benodigdheden, zoals handschoenen en andere medische verbruiksartikelen, dit wordt bevestigd door medisch studenten die bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, werken. Eeuwig beweert de regering dat er geen geld is, maar er is wel geld om de vicepresident naar Ghana te sturen met een delegatie van ongeveer 20 man in een privévliegtuig met daggelden ter waarde van US-dollar 250.000! Ja, voor plezier is er wel altijd geld. De regering Bouterse heeft altijd geld voor ‘leuke’ dingen, shows en projecten die zogenaamd laten zien dat zij hard werkt voor het volk, terwijl zij in werkelijkheid gretig haar eigen zakken vult.

Dat onze economie al een tijdje in een ernstige crisis verkeert en er geen zicht is op verbetering is duidelijk, want hoe is de economische ontwikkeling voorspelbaar als de minister van Financiën namens de Staat Suriname al meer dan 100 leningen heeft afgesloten. Hoe verwachten we dan überhaupt iets goeds van deze regering? Patiënten hebben snel de neiging om de schuld van de slechte medische zorg op de ziekenhuizen af te wentelen, maar wat kunnen deze instellingen nog doen als de subsidie van de overheid net voldoende is om personeel uit te betalen. Ziekenhuizen blijven maar de eindjes aan elkaar knopen, want de situatie is gewoon niet anders. Al maanden verschijnen er berichten over de acute problemen in de gezondheidszorg en ook de verontrustende situatie in de ziekenhuizen is meerdere keren aangehaald. Er heerst al geruime tijd groot geldgebrek bij onze ziekenhuizen, omdat ze niet op tijd door de overheid worden betaald. De betalingstekorten in de ziekenhuizen werken ook frustrerend op het personeel en dat zal zeker van invloed zijn op de kwaliteit van de zorg aan de patiënten. Waar liggen de prioriteiten van deze paarse regering, wanneer zij het essentieel vond om het RCR Zorghotel te kopen op de veiling voor omgerekend 5,8 miljoen euro, terwijl andere ziekenhuizen nauwelijks beschikken over de nodige middelen voor de zorg van hun patiënten? A no kan! Er sterven door de slechte medische zorg onnodig mensen in Suriname, maar de president maakt zich daarover niet druk, want hij gaat naar Cuba indien hij medische zorg nodig heeft. De man verplaatst zich niet in de schoenen van de doorsnee en nu verarmde burger. Wat blijft er nog over voor de burger die zich zelfs geen behoorlijke ziektekostenverzekering kan veroorloven? De verzekeringsmaatschappijen zijn inmiddels gestopt met het aanbieden van de BZV-verzekering, basiszorgverzekering, die valt onder de Wet Nationale Basiszorgverzekering en die bedoeld was voor personen van 17 t/m 59 jaar. De verzekeringsmaatschappijen bieden in plaats daarvan alternatieve verzekeringspakketten aan, maar daarvoor moet je halfjaarlijks een behoorlijk bedrag ophoesten en dat is onmogelijk voor de gewone hardwerkende burger. Het zal daarom niet lang duren, alvorens de totale gezondheidszorg helemaal ontregeld is.