E-ID KAART DRAMA

De oude ID kaarten behoren nu tot het verleden. Voor degenen die zich het proces voor het verkrijgen van een ID-kaart kunnen heugen, is dat als je vroeg s’morgens bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aanwezig was, kon je binnen een paar uur beschikken over een geplastificeerd kaartje voorzien van je foto, naam, geslacht en ID-nummer.Sinds de vorige maand worden deze kaarten niet meer vervaardigd bij het CBB. Want vanaf maart dit jaar is elke burger verplicht een elektronische identiteitskaart, E-ID, aan te maken. Volgens de regering, wordt dit systeem ingevoerd omdat de oude ID-kaarten niet voldoen aan de internationale standaarden die gelden. Dit project heeft een kostenplaatje van 9,2 miljoen US-dollar. Dit geld is afkomstig uit een betalingsregeling die is getroffen met het Servische bedrijf Vlatacom. De introductie van de nieuwe E-ID-kaarten heeft de afgelopen weken wel gezorgd voor lange rijen bij CBB. Keerpunt heeft zelf foto’s kunnen maken, waarbij burgers een hele lange rij vormden van de begane grond tot de eerste etage van het CBB kantoor aan de kleine Combeweg. De drukte bij de CBB kantoren is enorm toegenomen en de wachttijd voor het verkrijgen van de E-ID kaart is ongeveer 30 dagen. Het maken van de E-ID gaat gepaard met veel irritatie bij de burgers, die bij aankomst bij CBB vernemen hoe het proces verloopt. Het bezitten van zo een E-ID is dan over een paar jaar wel een verplichting. Hopelijk kan het proces efficiënter verlopen, want momenteel heeft het veel van een chaos.

More
articles