Gronduitgifte door RGB geschiedt onrechtmatig

De Rekenkamer heeft naar aanleiding van het rechtsongelijkheidsgevoel van burgers en onduidelijkheid over het proces van gronduitgifte in Suriname, een onderzoek ge-daan bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Het resultaat is verwerkt in het Re-kenkamerverslag 2018. Uit dit onderzoek is gebleken, dat de uitvoering van de procedure van grondtoewijzing in de praktijk niet rechtmatig verloopt, doordat aan de vier es-sentiële wettelijke voorwaarden, die de transparantie van de uitgifte van grond verhogen, niet wordt voldaan. “De Kamer heeft ook geen zekerheid of er aan andere wettelijke voorwaarden wordt voldaan, omdat het proces van gronduitgifte bij het ministerie tekortkomingen vertoont, die het risico met zich dragen dat de rechtsgelijkheid van aanvragers van domeingrond niet is gewaarborgd.
De Kamer constateert, dat er grote achterstanden zijn bij het behandelen van aanvragen en bijwerken van cahiers door de afdeling Grondregistratie van het ministerie. Ver-der vertonen de maatregelen van het ministerie om de verwerking van de aanvragen rechtmatig (en doelmatig) te laten verlopen, leemten. Zo zijn dossiers van onderzochte toewijzingen in de meeste gevallen niet volledig. Stukken die onder andere ontbraken, waren de verzoekschriften, adviezen van de afdeling Grondinspec-tie en overige adviesinstanties, alsook de aanvaardingsstrookjes. Afwijzingen van aanvragen zijn daarentegen gestoeld op gegronde redenen en de aanvragers worden binnen redelijke termijn geïnformeerd over de status”, aldus de Kamer.
Het onderzoek heeft zich beperkt tot de grondbeschikkingen die verstrekt zijn in het dienstjaar 2017 en betreft zowel beschikkingen voor de bestemming bebouwing en be-woning alsook beschikkingen voor landbouw, tuinbouw en veeteelt. Het rapport bevat 38 grondbeschikkingen die aan de controle zijn onderworpen. Het onderzoek is uitgevoerd tussen maart 2018 tot en met augustus 2018 en heeft zich ook beperkt tot het toewijzen van domeingrond in grondhuur ten behoeve van de bestemmingen: bebouwing en bewoning, landbouw en tuinbouw en veeteelt. Voorts zijn ook enkele afwijzingen van grond-aanvragen gecontroleerd. Ons nieuwsdienst had eerder een bericht gepubliceerd over het onderzoek van de notaris Carlo Jadnanan-sing naar het grondbeleid in Suriname, waar hij onder ander de boedelproblematiek in Su-riname belichtte. In de laatste jaarrede heeft de president aangegeven, dat hij het domeindecreet operationeel zal maken. Jadnanan-sing ziet het belang hiervan en hoopt vooralsnog dat de regering dit deel uitvoert. Het gaat veel om verlaten plantages, waarmee niets wordt gedaan en die zijn vaak van mensen die in het buitenland wonen.

door Kimberley Fräser

More
articles