April 13, 2019


SMERIGE BINNENSTAD


April 13, 2019

Wij moeten onze economie gaan diversifiëren. Bijna elke dag horen wij dat op radio en tv, en lezen wij dat in alle dagbladen.  Er wordt heel vaak gesproken over het ontwikkelen van de toerismesector en er worden ook diverse overeenkomsten afgesloten met andere landen. Maar hoe ready zijn wij om toeristen in land te verwelkomen? Vooral het binnenland en de monumentale gebouwen in Paramaribo, zijn een trekpleister voor toeristen. Wat de monumentale gebouwen betreft die van particulieren zijn, die zijn over het algemeen in een goede staat. De overheidsgebouwen laten veel te wensen over. Onze binnenstad ziet er dan ook niet erg aantrekkelijk uit. Het probleem van wildplassen maakt het er niet beterr op. Dit komt niet alleen door het grote aantal zwervers, ook sommige bezoekers, taxi- en buschauffeurs maken zich hier schuldig aan. Het is triest om te zien hoe wij als burgers omgaan met dit land. Hoe willen wij ons land ontwikkelen als wij het zelf niet waarderen? De regering verzuimt ook voor de zoveelste keer in haar taak. De binnenstad is zo smerig, terwijl men maar blijft praten over het aantrekken van toeristen. Politici reizen de wereld rond en zien hoe het in het buitenland is geregeld. Desondanks lukt het ze niet om maatregelen te treffen. In Singapore de schoonste stad ter wereld, is kauwgom verboden en staan er zeer strenge straffen op wildplassen, sigarettenpeukjes en ander afval op straat gooien. Een sigarettenpeukje op straat gooien? Wie betrapt wordt, riskeert een boete van omgerekend een paar honderd euro. Wie dat niet wil betalen, riskeert gevangenisstraf. Indenkbaar in ons land, maar ook zonder zware boetes en strenge straffen moet het mogelijk zijn dat stad en land schoner worden. Schone straten en pleinen ogen zoveel beter. Wij moeten ervoor zorgen dat ons land aantrekkelijk wordt en dat op den duur ook toeristen uit andere landen dan Nederland, Guyana en Frans –Guyana ons land bezoeken. Zij vormen op dit moment de grootste groep. Ook Amerikanen zouden naar ons land kunnen komen. Maar we zouden dan wel de veiligheid moeten garanderen, vooral in de verschillende oorden in het binnenland. Voor de Amerikanen staat veiligheid op de eerste plaats. Zolang wij die niet kunnen garanderen, zullen ze een andere vakantiebestemming kiezen. Laten wij een ophouden met praatjes en daad bij het woord voegen.