April 13, 2019


RECHTERLIJKE MACHT ONDER DRUK?


April 13, 2019

De vrijstelling van de rechters, waaronder de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, heeft bij velen de wenkbrauwen doen fronzen. Dit terwijl de samenleving uitkijkt naar de uitspraak van de Krijgsraad in het 8 Decemberstrafproces. Medio dit jaar wordt er vonnis verwacht. Vast staat dat de uitspraak zeker invloed zal hebben op de komende verkiezingen, in het bijzonder  voor de paarse partij, aangezien de voorzitter van de NDP tevens president Desiré Bouterse, hoofdverdachte is in het 8 Decemberstrafproces. De indruk bestaat dat de  rechterlijke macht onder druk wordt gezet door de regering. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. NDP-toppers hebben vaker uitgehaald naar de rechterlijke macht. Ook ex-minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft gezegd dat de rechterlijke macht, staatsgevaarlijk bezig is. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de Stichting 8 december 1982, hebben ook meerdere malen gevraagd om waakzaamheid. Wij hopen echt niet dat de regering in een democratische staat bezig is met dictatoriale maatregelen. De rechterlijke macht is een van de pilaren van onze democratie en behoort zonder bemoeienis van de regering haar taken te kunnen doen. Indien Bouterse onschuldig is, heeft hij niets te vrezen, maar uitspraken en handelingen van zijn partijleden laten het tegenovergestelde zien, denk maar aan alle moeite die er gedaan is om het proces te stuiten door bijvoorbeeld de aanname van Amnestiewet. Het is ook jammer dat de rechterlijke macht niet met een verklaring is uitgekomen in deze kwestie. Op geen van de aantijgingen heeft zij gereageerd. Dit maakt dat verhalen een eigen leven beginnen te leiden. De rechterlijke macht dient haar stem te laten horen en zichzelf te verdedigen. Of rekent zij soms op de samenleving? In het verleden zijn een aantal organisaties met een verklaring uitgekomen, maar dat was meer vanuit de zijde van de oppositie en de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces.