March 24, 2019


BOUWWERKZAAMHEDEN VEROORZAKEN GELUIDSOVERLAST AZP


March 24, 2019

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, is bezig met het renoveren van verdiepingen. Gestart is met de vijfde etage van het ziekenhuis. Op diverse plekken in het ziekenhuis zijn er bordjes aangebracht waarop staat dat er werk in uitvoering is en dat zo min mogelijk overlast wordt bezorgd aan de patiënten. Het is erg onverantwoord van de directie om patiënten onder zulke omstandigheden op te nemen. Er wordt steen en been geklaagd over de geluidsoverlast. Als patiënt loop je vanwege deze overlast de kans zieker uit het ziekenhuis te komen dan dat je er inging. Het AZP zou een samenwerkingsovereenkomst kunnen afsluiten met de overige ziekenhuizen zodat patiënten tijdelijk in een ander ziekenhuis opgenomen worden. Het AZP zou bijvoorbeeld bedden kunnen huren in een ander ziekenhuis. Hierdoor verdient niet alleen het AZP, maar ook de andere ziekenhuizen. Het AZP zou op commissiebasis kunnen werken. De geluiden van bouwwerkzaamheden bevorderen niet bepaald het herstel van de patiënten. Een gezond mens kan dergelijke geluiden ontvluchten door bijvoorbeeld naar een andere locatie te gaan, maar een patiënt heeft die mogelijkheid niet. Het ziekenhuis zou in feite niet gerenoveerd, maar in een andere wijk opnieuw gebouwd moeten worden. Dit zou de drukte in de buurt ook verlichten. De gebouwen van het AZP zijn al jaren oud en dienen vervangen te worden in plaats van gerenoveerd. De lening die de regering hiervoor heeft afgesloten, zou beter gebruikt kunnen worden voor de bouw van een ziekenhuis op een andere locatie. Een locatie waar er meer parkeergelegenheid is met een compleet nieuw gebouw volgens de internationale standaarden. Bezoekers ondervinden ook enorme last van de illegale parkeerwachters. Tot op heden is in deze situatie geen verandering gekomen. De parkeerwachters zijn vaak genoeg erg agressief en eisen ook nog een bepaald bedrag voor het parkeren op het terrein van het AZP. Het AZP doet niets hieraan. Zijn de wachters soms in dienst van het ziekenhuis?