Rating Moody’s bevat geen recente informatie

De recente rating van kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service, bevat geen recente informatie over onze economie. Er is geen rekening gehouden met het begrotingstekort van ruim SRD 9 miljard en het voornemen om monetair te financieren, ook is er geen rekening mee gehouden dat de US-dollar 337,5 miljoen grotendeels is opgemaakt. Moody’s heeft de vooruitzichten voor de overheid van Suriname, die eerst negatief waren, gewijzigd in stabiel en bevestigt de B2-rating. Econoom Stanley Raghoebarsing die zich verdiept heeft in internationale ratings, zegt desgevraagd dat de ratingsbureaus niet altijd over complete informatie beschikken en dat zij over een bepaalde periode een rating doen, waarbij het best mogelijk is dat recente informatie niet wordt meegenomen. Over de rating van Moody’s, zegt hij dat een stabiele outlook nog niet wil zeggen dat het beter gaat. Hij geeft aan dat de verbetering niet duurzaam is en dat Suriname nog steeds onderaan de lijst van landen staat. Raghoebaring is niet te spreken over de kritiek die aanhangers van de regering geuit hebben op onze economen die hun visie hebben gegeven over de stand van zaken met betrekking tot de economie.
In tegenstelling tot internationale ratingsbureaus, kijken onze economen volgens Raghoebarsing van genuanceerder naar onze economie. “De internationale bureaus komen van buiten en werken met een aantal meetpunten, maar wij die in Suriname wonen, bekijken zaken veel genuanceerder”, zegt de econoom. Hij benadrukt dat economen in Suriname niet zomaar dingen zeggen, maar hun visie onderbouwen, want ook zij willen dat het goed gaat met het land. Raghoebarsing geeft aan dat wanneer de koers omhoog gaat, de economen het ook in hun zakken voelen. “Wij hebben een beter beeld van de economie”, zegt hij. De econoom geeft aan dat zij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervoor hebben gewaarschuwd om in zee te gaan met deze regering. Maar het IMF heeft de waarschuwing naast zich neergelegd, nu blijkt dat het IMF voor de gek is gehouden door de regering. De regering heeft alleen maar het memorandum of Understanding getekend om de eerste tranche los te krijgen. Raghoebarsing zegt dat het IMF vanwege zijn internationale ervaring, er blijkbaar van uitging dat zoiets niet mogelijk was.

door Johannes Damodar Patak

More
articles