Grensbepaling Suriname/Frans-Guyana noodzakelijk

De regering heeft de gezamenlijke patrouille met de Fransen op de Marowijnerivier opgeschort totdat beide landen een overeenstemming bereiken over de grensbepaling. De aanleiding hiervoor is het wederom vernietigen van eigendommen van Surinamers op Surinaams grondgebied door de Franse gendarmerie op 27 februari tijdens een gezamenlijke patrouille. Bestuurskundige August Boldewijn, is het helemaal eens met het besluit van de regering. Hij geeft aan dat alle samenwerking tussen Suriname en Frankrijk op dit gebied opgeschort moet worden totdat er duidelijkheid komt in de grenskwestie. Het is niet de eerste keer dat de Franse gendarmerie bezittingen van Surinamers vernietigt. Vorig jaar in oktober en november, heeft de Franse gendarmerie in de omgeving van Stoelmanseiland, eveneens bezittingen van Surinamers vernietigd.
Ook Surinamers op de eilanden Kapasita-biki en Singa Teté aan de Marowijnerivier, zijn respectievelijk in oktober en november geconfronteerd met rigoureus optreden van de Franse gendarmerie.
Hun bezittingen werden door de gendarmerie in brand gestoken. Volgens de Fransen ging het om hun grensgebied.
De Franse ambassadeur Antoine Joly, had duidelijk gemaakt dat Frankrijk niet afwijkt van de grensovereenkomst die in 1915 met Suriname is ondertekend en is geaccepteerd na de onafhankelijkheid in 1975. De Franse gendarmerie zou daarom bezittingen blijven vernietigen van personen die aan illegale goudwinning doen op Frans grondgebied. Boldewijn zegt dat bij de problemen die zich voordoen, het duidelijk is dat er sprake is van een samenwerking, maar zonder overeenstemming.
De grensovereenkomst van 1915 is namelijk niet tot stand gekomen door overeenstemming van Suriname en Frankrijk, maar door Nederland en Frankrijk.
Boldewijn geeft aan dat na de onafhankelijkheid, Suri-name de zaak aanhangig had moeten maken bij Nederland en Frankrijk. Suri-name moet de handelingen van de Fransen volgens Boldewijn niet accepteren. ‘’Er moet zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen in deze zaak’’, zegt hij.
Volgens hem zou een or-gaan van de Verenigde Na-ties kunnen helpen met het onderzoek om de grens duidelijk te helpen vaststellen, zodat het duidelijk is voor beide landen.
”Anders blijven we met allerlei problemen zitten”, zegt Boldewijn.
Hij vindt het jammer dat er plannen zijn om Marowijne te verdelen in twee ressorten. Dat zou de districtscommissaris opzadelen met problemen als de grensbepaling niet duidelijk is.
Er zijn enkele grensovereenkomsten getekend voor het gedeelte tussen de monding van de Marowijne-rivier en Stoelmanseiland. Over het overige deel, namelijk de Lawarivier, hebben de landen nog geen overeenkomst bereikt.
In 1977 waren de onderhandelingen gestart, maar Suriname heeft de overeenkomst toen niet getekend.

door Priscilla Kia

 

More
articles