January 26, 2019


Zelfde straat, nieuwe naam


January 26, 2019

Het wijzigen van straatnamen is geen onbekend fenomeen in Suriname. De regering kiest er regelmatig voor om straten met bestaande namen te vernoemen naar Surinaamse grootheden. Toch blijven in de volksmond de oude namen gelden. Zo wordt de Jaggernath Lachmonstraat nog steeds de Coppenamestraat en de Henck Arronstraat nog steeds de Gravenstraat genoemd. Het lijkt alsof de regering geen rekening houdt met de bewoners als zij straatnamen wijzigt. Bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB, moeten de adressen gewijzigd worden. Zal dat automatisch gewijzigd worden of zullen de burgers het gelag moeten betalen? Wie stapt er naar de banken om aan te geven dat de straatnaam gewijzigd is? Waarschijnlijk zullen de bewoners dat zelf moeten doen. Dan hebben we nog niet gesproken over de mogelijke problemen waarin mensen kunnen komen met banken en bedrijven. Zij kunnen beschuldigd worden van fraude door opgave van een vals adres. Onlangs is bekendgemaakt dat de Hoogestraat vernoemd wordt naar de historicus en politiek analist Eugene Gessel. Deze bekendmaking werd gedaan op de 100ste jaardag van Gessel afgelopen dinsdag. De Hoogestraat zal binnenkort de Eugene Gesselstraat heten. Gessel die aan de Hoogestraat is opgegroeid, vindt het een heel mooi cadeau. In dit geval kunnen wij de naamswijziging wel begrijpen. Maar straten een nieuwe naam geven, zorgt voor heel veel rompslomp, terwijl er genoeg straten zijn die nog geen naam hebben. Ook worden er nieuwe woonwijken gebouwd, de straten daar hebben ook nog geen naam. Straatnamen zoals Leiding 9a, Leiding 9b en Leiding 21, scheppen alleen maar verwarring. Aan deze straten kan misschien een nieuwe naam worden gegeven. We kunnen gerust stellen dat het jaren duurt voordat de burgers de nieuwe naam gebruiken. Ook kan een stukje geschiedenis verdwijnen, de Gravenstraat die later vernoemd werd naar Henck Arron, is daar een goed voorbeeld van.