January 26, 2019


Gisteren, vandaag, morgen en altijd


January 26, 2019

Net zoals de winkeliers een vergunning moeten hebben om hun producten te verkopen, zo moeten ook marktventers een vergunning hebben om hun waar aan de man brengen. Maar toch zien we dat heel veel verkopers, ondanks vele waarschuwingen van de politie, illegaal langs de wegen in de binnenstad hun producten verkopen. Een deel van deze illegale venters bestaat uit Haïtianen. De regering heeft een oplossing hiervoor bedacht en deze groep in 2017 een eigen markt gegeven, waar ze hun producten kunnen verkopen. Op zich een goed initiatief van de regering, alleen is de markt gevestigd op een parkeerterrein aan Drambrandersgracht. Dat is buiten het centrum en dus trekt de markt weinig kopers aan. Om die reden zijn er maar een paar marktventers. Er zijn meer lege, dan volle kraampjes. De meeste Haïtianen verkopen hun producten liever in de binnenstad. De illegale straatventers zijn vooral in de buurt van de markt langs de Jodenbreestaat, Waterkant, Maagdenstraat en Domineestraat te zien. Als ze vandaag worden verjaagd, zijn ze er de volgende dag toch weer. Zien zij de politie aankomen, dan pakken ze hun spullen in en gaan ze weg. Zowel de politie als de bestuursdienst slaagt er niet in een eind te maken aan dit probleem. Herhaalde pogingen en beloften van zowel de politie als de bestuursdienst zijn op niets uitgelopen. Gevolg is dat de politie de illegale straatventers meestal met rust laat. Maar voor de mensen die op de Centrale Markt verkopen, is de situatie niet eerlijk. Het aantal mensen dat naar de markt gaat vermindert, omdat een groot deel ervoor kiest om groenten of fruit op straat te kopen. Het is dus een oneerlijke concurrentie voor venters die zich aan de regels houden, zij moeten opboksen tegen de steeds groter wordende groep van illegale straatventers. Nu heeft Mike Nerkust, districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, opnieuw beloofd deze groep streng aan te pakken. Leden van de bestuursdienst zullen samen met de politie op pad gaan om tegen de illegale verkopers op te treden. Hoe ze dat zullen doen, is niet bekendgemaakt. Eerder werden de straatventers weggestuurd, maar ze kwamen gewoon weer terug. We zijn benieuwd hoe de politie en de bestuursdienst deze kwestie nu gaan aanpakken.