January 26, 2019


DENGUE GEVAAR


January 26, 2019

Dezer dagen werd gemeld dat op Jamaica er dengue is uitgebroken en dat men daarom in de landen die tot het Caribisch gebied behoren, extra alert dient te zijn. In Suriname is dengue, dat door muskieten wordt overgebracht, geen onbekende ziekte. Deze insecten hebben hun broedplaatsen in overwegend schoon stilstaand water. Er wordt dan ook vanwege onze overheid geadviseerd erop te letten dat er zo min mogelijk gelegenheid wordt geboden aan deze Aedes aegypti muskiet zich verder te verspreiden. Gezamenlijk kunnen we natuurlijk helpen dat er geen epidemie uitbreekt door bijvoorbeeld oude autobanden van het erf te verwijderen of ervoor te zorgen dat er geen broedplaatsen in stilstaand water kunnen ontstaan. Maar natuurlijk zijn er weer asocialen die langs de openbare weg objecten dumpen die wel tot broedplaatsen kunnen leiden. Op de foto heeft een asociaal figuur een aanzienlijk aantal lege banden, afkomstig van zwaar materieel, gedumpt waar zeker de dengue muskiet in zal kunnen broeden. Deze foto werd gemaakt langs de Ringweg in het noorden van onze hoofdstad. We hopen dat BOG een kijkje hier gaat nemen en de eigenaar van deze banden sommeert correctie te plegen.