‘Alle klanten moeten transparant zijn’

In de achter ons liggende periode heeft de Finabank een aantal rekening van klanten afgesloten. Ook klanten zijn er toe overgegaan hun rekening bij de bank op te zeggen, omdat die on hold was gezet, wat betekent dat de klant geen transacties meer mag plegen. Eblein Frangie, directeur van Finabank, bevestigt dit en betreurt het dat de bank over moest gaan tot het afsluiten van deze rekeningen. Hij geeft aan dat dit de wereldwijde trend is bij banken. Banken dienen een klant- en transactieprofiel van elke klant vast te leggen. Indien klanten weigeren of niet bereid zijn hun klantenprofiel te actualiseren of transacties te verklaren en/of als het profiel van een klant niet meer past in het bankbeleid, zal de bank genoodzaakt zijn over te gaan tot het derisken van de betreffende klant.
“Iedereen die bij ons bankiert, moet transparant zijn. Wij moeten weten waar het geld vandaan komt. Wij zijn transparant in onze verslaglegging en verwachten ook hetzelfde van de klanten”, zegt Frangie. Jaarlijks dient de Finabank ook bij alle banken opnieuw haar profiel te updaten in het kader van Anti-Money Laundering/ Combating Financing of Terrorism (AML/CFT). Banken zijn poortwachters van het financiële systeem en moeten ervoor zorgen dat dit integer blijft. Volgens de directeur is het een ‘red flag’ als de Centrale Bank van Suriname of van een van de correspondentbanken, bij een on-site visit een dossier opvraagt dat er niet is.
Het opzeggen van de rekeningen is een onderdeel van de aangescherpte compliance maatregelen van de bank om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Frangie legt uit dat het compliance beleid drie poten heeft waaronder de screening van klanten bij de onboarding, waarbij klanten belangrijke gegevens zoals de bron van inkomsten aangeven, transactiemonitoring van klanten op dagbasis en periodieke reviews. Bij de transactiemonitoring wordt nagegaan als het transactiegedrag van de klant overeenkomt met het klantprofiel. Elke klant wordt ter verantwoording geroepen bij een afwijking. Indien de transacties niet te verklaren zijn, wordt de rekening on hold gezet, totdat de bank over de juiste documentatie beschikt omtrent het klantenprofiel. De klant krijgt drie maanden de tijd deze te overleggen, waarna bij verzuim de rekening wordt afgesloten.
Een deel van het klantenbestand van Finabank dateert van 1991, waarbij een deel van de klanten niet regelmatig transacties doet. Bij de periodieke reviews gaat het vooral om het verkrijgen van een bijgewerkt dossier van alle klanten. De klanten worden op basis van een bepaalde parameter gescreend en opgeroepen hun dossier te updaten. Frangie benadrukt dat de klant hiervoor altijd een periode van een maand krijgt. Deze rekeningen worden thans ook on hold gezet, waarna de rekening twee weken na de gegeven periode wordt afgesloten.
Volgens de directeur heeft de bank een zorgplicht. Klanten worden daarom op de hoogte gesteld en opgeroepen. Maar niet alle klanten reageren, terwijl anderen zich niet verplicht voelen de afkomst van hun geld te verantwoorden. “Het is een eeuwigdurend proces, waarbij alle klanten scherp gemonitord zullen worden. Niet alleen het dossier moet compleet zijn, maar ook het profiel van de klant moet passen binnen het beleid van de bank”, aldus Frangie.

 

door Priscilla Kia

More
articles