August 18, 2018


BESCHEIDENHEID SIERT DE MENS


August 18, 2018

Loeiende sirenes, grote SUV volgauto’s met donker getinte ruiten, een batterij aan lijfwachten en ook extra rumoer door zogenaamde protocollen, wanneer er thans een hoogwaardigheidsbekleder ergens aankomt. Dit fenomeen was ons 10 jaar geleden vreemd. We zagen bijvoorbeeld de president in zijn eenvoudige Toyota Crown in het verkeer, die voorzien was van een Surinaamse vlag en vergezeld van een lijfwacht en een chauffeur. De meeste mensen herkenden president Venetiaan, want je zag hem duidelijk zitten in zijn voertuig. Nee, Vene had geen donkere ruiten nodig, geen volgauto en ook geen loeiende sirene om zijn aankomst of vertrek aan te kondigen. Ja, Venetiaan is een bescheiden mens en dat zien mensen nu pas, terwijl de verspilling van de huidige regering steeds duidelijker wordt. Voorheen hadden slechts ministers een lijfwacht of twee en niet de directeuren van een staatsbedrijf. Ook governor Andre Telting van de Centrale Bank van Suriname was een zeer bescheiden man, die soms ook gewoon zelf in zijn voertuig reed en niet op elke gelegenheid met lijfwachten en een volgauto kwam aandansen.  Want ja, al deze lijfwachten en benzine van de volgauto’s kosten de staat extra geld. De lijfwachten zijn niet gratis en de auto’s draaien niet op water. Nu pas worden dan ook de goede en zuinige daden van deze mensen erkend! “Bescheidenheid siert de mens” is een uitspraak die velen wel kennen. Het mooie hiervan, is dat het niet altijd meteen wordt opgemerkt nog gewaardeerd. Het moet gezegd worden: Venetiaan was een waardige president, hij droeg in 2010 een stabiele economie over aan deze verkwisters. Onze munt was stabiel en 100% gedekt en er werd een transparant beleid gevoerd t.a.v. de monetaire reserve. Dat kan niet gezegd worden van deze regering. Venetiaan deed geen loze beloftes, hij bezuinigde en zorgde ervoor dat het hoognodige werd ter beschikking was. Zijn first lady had geen eigen groot kantoor met hoge kosten en is een heel eenvoudig mens, ze toucheerde geen absurde toelage en verplaatste zich niet in peperdure auto’s. De heer Runaldo Ronald Venetiaan heeft samen met zijn deskundig team onder begeleiding van Telting en Hildenberg de economie weer op spoor gebracht na de catastrofale diefachtige corruptieve periode van Wijdenbosch 1996 en 2000. Men mag zeggen wat men wil, Venetiaan heeft het gepresteerd, helaas begrijpt de huidige president niet dat eenvoud, klasse en sympathie de mens sieren. Alle eer aan de heer Venetiaan, wat Bouterse kan doen, mag hij zelf invullen.