Uitvoering Telesur breedbandproject niet zonder slag of stoot

Het Telesur Nationaal Breedbandproject (TNBP) is in volle gang. In verschillende wijken worden elke dag klanten van het oude koperen netwerk overgebracht naar het glasvezelnetwerk. Echter gaat zowel de start als de verdere uitvoering van het project niet zonder problemen. In haast elke wijk worden de oude kasten vervangen door drie verschillende M-SAN-kasten afhankelijk van het aantal klanten dat aangesloten is of moet worden gekoppeld in het gebied. Net alle burgers verlenen echter hun medewerking voor het plaatsen van de kasten op de bermen.
Voor het plaatsen van dit meubilair heeft het bedrijf toestemming nodig van de desbetreffende districtscommissaris (dc). Hoewel het bedrijf dan een vergunning voor installatie heeft, worden de burgers toch om medewerking gevraagd. “Bij weigering voor het plaatsen van de kast, werkt de bemiddeling door de dc, of het opzoeken van een nieuwe plek stagnerend bij het werk”, zegt Vanessa Felix-Patrick, teamleider communication TNBP. Op minstens vijf locaties moesten de kasten van de oorspronkelijke plek naar een andere verplaats worden, hetgeen het bedrijf ook veel geld heeft gekost.
Het project is gestart in juni 2017, een jaar waarin zich ook stagnaties hebben voorgedaan met betrekking tot de aanlevering van materialen. De orkanen in het Caribisch heeft gezorgd dat de power systemen niet snel geleverd konden worden. Vele te middelen die nodig waren voor het project konden vanwege de weersomstandigheden niet getransporteerd worden en lieten derhalve ruim een jaar op zich wachten.
De activiteiten van het project houden in het hangen van glasvezelkabels aan de EBS masten. Van de 260 km die gehangen moeten worden is reeds 215 km aangebracht. Van de 18 centrales die overgenomen moeten worden op het glasvezelnetwerk zijn al 13 opgenomen. Ten aanzien van het plaatsen van de M-SAN-kasten zijn al 240 van de 253 geplaatst. Bij de overname van de kasten op glasvezel zijn reeds 170 van de 253 in orde gemaakt. Het project duurt nog tot juli 2019 en heeft in totaal 115 miljoen US dollar gekost, waarvan 85% gefinancierd is uit een lening en 15% door een eigen investering. Voorlopig betalen Telesur klanten nog dezelfde prijs na overheveling op het glasvezelnetwerk.

 

door Priscilla Kia

More
articles