August 18, 2018


HOEFDRAAD ZIET ZE VLIEGEN


August 18, 2018

De politieke organisatie Strei! onder leiding van Maisha Neus en de econoom Anand Biharie heeft afgelopen week een strafklacht ingediend tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Adelien Wijnerman van het Bureau voor de Staatsschuld. Volgens Neus en Biharie zijn de drie geldende obligoplafonds per 31 december 2016 overschreden. Dat wil zeggen, dat de staatsschulden hoger zijn komen te liggen dan wettelijk is toegestaan. Dit betekent, dat er sprake is van hogere staatsschulden, namelijk 44% hogere bruto buitenlandse staatsschulden, 69% hogere bruto binnenlandse schulden en 58% hogere bruto totale staatsschulden. Deze cijfers geven aan, dat de staat hogere staatsschulden is aangegaan, en volgens de Bankwet heeft de minister drie misdrijven gepleegd, waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaren van toepassing is en/óf een geldboete van SRD 2 miljoen. Strei! beschuldigt Adelien Wijnerman van het publiceren van misleidende verslagen  op de website van het Bureau voor de Staatsschuld. Deze publicaties zouden een onjuiste weergave zijn van de daadwerkelijke omvang van de Staatsschulden. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Suriname dat een groep Surinaamse burgers een minister aanklaagt. Gillmore Hoefdraad reageerde nuchter op deze aantijgingen en gaf heel zelfverzekerd het volgende antwoord aan de media: “Wanneer je een hoge positie binnen de overheid bekleedt, is het normaal aan aanvallen bloot te staan. Dat is part of the job. In mijn 30-jarige carrière heb ik een clean sheet van goed macro-economisch management, gezonde fiscale en monetaire politiekvoering en transparant leiderschap. Ik word daarvoor zeer gerespecteerd in de internationale financiële gemeenschap”. Met deze reactie is het overduidelijk, dat Hoefdraad onze financiële crisis, niet serieus neemt. Hij wenst niet eens de fouten van zijn wanbeleid in te zien. Kort gezegd kan Keerpunt stellen, dat hij de realiteit ziet vliegen. Lijdt Hoefdraad misschien aan geheugen verlies? Is hij vergeten hoezeer hij ons in de economische en financiële problemen heeft gebracht met al die leningen, die hij in de afgelopen paar jaar heeft afgesloten? Het is zeker ook de schuld van buitenlanders, dat onze monetaire reserves onverantwoord zijn aangesproken, of dat de wisselkoes die ooit SRD 2.85, – was nu SRD 7.52, – voor de dollar is. Bouterse blijft tegen alle verwachtingen in geloven en beloven, dat het onder zijn bewind met Hoefdraad, goed zal komen in Suriname. Hoefdraad, kan de boel alleen draaiende houden door te lenen. Deze wanbestuurders moeten gewoon eens toegeven, dat de staat eigenlijk failliet is en niet kan blijven lenen om te voorzien in de overheidsuitgaven! Hoefdraad zei vorig jaar november nog: “Een failliete overheid is niet in staat om een wisselkoers op dit niveau te houden”. Maar een stabiele economie zou geen geleende gelden nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren! Dan hoe kan hij ineens stellen, dat hij een “clean sheet” heeft van goed macro-economisch management, gezonde fiscale en monetaire politiekvoering en transparant leiderschap? Me begi yere! Hallucineert hij of zo? De Surinaamse economie zou moeten bloeien als hij zo een gezonde fiscale en monetaire politiekvoering had getoond. Helaas, is dit alles behalve de waarheid.