Ramautarsing over verlaagde kredietrating:

‘Stimulering private sector enige oplossing voor Suriname’

Kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service, heeft de langetermijnrating van Suriname om leningen aan te gaan van B1 naar B2-negatief verlaagt. Investeerders lopen een risico als zij geld aan Suriname willen lenen. Dit zal het moeilijker maken voor Suriname om geld op de internationale kapitaalmarkt te lenen. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), is het stimuleren van de private sector de enige oplossing voor Suriname.

“Het begrotingstekort bedraagt meer dan SRD 3 miljard. Volgend jaar wordt ook een tekort verwacht. Het stimuleren van de private sector is de enige oplossing om uit deze situatie te komen”, zegt Ramautarsing. Volgens hem is het overheidsapparaat te duur en inefficiënt, terwijl heel veel geld verloren gaat aan dure subsidies. De overheid heeft zich voorgenomen het begrotingstekort te financieren met het verkopen van aandelen bij diverse ondernemingen. Ramautarsing heeft hier geen bezwaar tegen, omdat particulieren zo de kans krijgen hun geld te stoppen in de verschillende ondernemingen.

Ramautarsing zegt dat de verlaagde kredietrating aangeeft dat de kredietwaardigheid van Suriname de afgelopen periode is verslechterd. Niet verwacht moet worden dat zaken binnen 24 maanden zullen veranderen. Het is volgens hem tijd dat de overheid samen met het bedrijfsleven en de vakbeweging om de tafel gaat zitten om te werken aan een structurele oplossing.

Ramautarsing geeft aan dat opnieuw lenen geen oplossing zal bieden voor het structurele financiële probleem van Suriname, terwijl de productie ook nog zwak is. “De overheid heeft financieel een aantal zaken niet in orde, terwijl ze moeilijk haar schulden kan aflossen”, stelt Ramautarsing. Echter zijn er altijd mensen die een risico willen nemen om toch te lenen, maar dan met verhoogde rentes. Dit zorgt ervoor dat de overheid steeds meer zal moeten uitgeven aan het aflossen van schulden. Ramautarsing vindt dan ook dat de overheid moet stoppen met lenen.

Volgens Moody’s is er licht in de tunnel omdat er een verbetering te merken is aan de externe rekeningen en gunstige investeringsvooruitzichten, aangedreven door de mijnbouwsector. Ramautarsing zegt dat Moody’s diplomatiek positief blijft, maar dat Suriname klem zal komen te zitten als het zo doorgaat.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles