IS DE POLITIE JE BESTE KAMERAAD?

Er wordt vaak gesteld dat de politie je beste kameraad is, ze staat je volgens deze stelling altijd bij met raad en daad. De politie waakt dus ervoor dat burgers de wettelijke regels naleven door op te treden bij overtredingen en misdrijven. Maar wat als bepaalde politieagenten hun taak niet gestand doen? Wat als sommige agenten niet toezien op de handhaving van de openbare orde en veiligheid? Wat gebeurt er met een samenleving, wanneer de politie methoden bedenkt, om geld uit de zakken van burgers te kloppen? Dit soort corrupte handelingen zijn al bekend, vandaar dat bepaalde burgers thans weigeren om verkeersboetes contant te betalen, want het geld kan gewoon in de zakken verdwijnen van agenten die de actie voeren.

Het is geen geheim dat we tegenwoordig in Suriname onder zeer moeilijke omstandigheden leven; maar dat de politie daarbij haar financiële tekort op eerlijke en correcte burgers wil verhalen, is toch wel het toppunt. Burgers worden aangehouden bij een politiecontrole en worden beboet voor overtredingen die niet op waarheid berusten. Afgelopen week werden personen aangehouden voor het niet dragen van een gordel. Dan denk je natuurlijk, ja, dat is toch verplicht! Maar in dit geval ging het om zeker tien burgers die wel hun gordel om hadden, maar de agent stelde steevast, dat hij geen gordel had gezien.

Een van de benadeelde personen deed zijn verhaal: “Ik ben 100 procent voorstander van politiecontroles, omdat één: ik altijd al mijn stukken in orde heb, twee: ik mij altijd aan de verkeersregels houd en drie: omdat ik vind dat iedere wegpiraat op deze manier aangepakt moet en kan worden. Dus ik zie al van ver de agent op straat staan en ik rijd er netjes heen, omdat ik weet dat bij mij alles in orde is. Ik moet daarbij in een zijsteegje afslaan waar de overige politieagenten zitten en staan om eventuele boetes uit te schrijven. Dus ik keerde en stopte naast een politieagent en gaf hem al mijn autopapieren, waarop hij aan de agent iets verderop vroeg, waarom ik aangehouden was, deze antwoordde: geen seatbelt om! Ik geschrokken en gelijk van streek, vroeg de agent nogmaals: geen seatbelt om? Beambte, ik heb altijd mijn seatbelt om en nu ook! “Ja,” antwoordde hij, “ik heb dat niet geconstateerd, het is mijn collega hier verderop.” Dus ik zei: “Ik wil hem spreken!” “Nee dat kan niet, zet uw auto aan de kant en gaat u naar de tafel”, commandeerde de agent. Ik deed dat, bij de tafel aangekomen waren er nog vijf personen voor mij en kort daarna nog vier achter mij. Allemaal met hetzelfde geen seatbelt verhaal. Iedereen klaagde en was boos. ‘Ik had wel mijn seatbelt om’, was de algehele klacht en het verweer, en een ieder deed zijn beklag bij de agent die gewoonlijk de nota’s uitschrijft. De agent zei: “Nou, dan moet u niet betalen en gewoon op het parket verschijnen op 24 oktober.” Ik werd daarop zo boos, waarop een agent alsnog, die mij uit het verkeer kent, de betreffende agent erbij riep en aanhaalde: “Deze meneer zegt dat hij wel zijn seatbelt om had.” De agent keek me doodleuk aan en zei: “Nee, u had geen seatbelt om.” Ik kon daarna bijna ontploffen, want ik rijd in een Amerikaanse wagen, zodra je je seatbelt niet om hebt, blijft het veiligheidssysteem piepen totdat je hem alsnog omdoet. Ik vroeg de agent, of dat zo is, kunt u bewijzen dat ik de seatbelt niet om had? Waarop hij zei: “Ik heb het toch gezien.”

Naar verluidt heerst er thans grote ontevredenheid bij de politie. Het geldgebrek bij de overheid en de economische crisis zorgen er ook voor dat zij haar werk niet naar behoren kan doen. Het KPS heeft een tekort aan voertuigen, al wil de minister zulks ontkennen. Dienstauto’s kunnen vaak niet op tijd worden bijgetankt, er is ook geen geld voor nieuwe uniformen en schoeisel. Zelfs voor rekruten is er geen geld bij het KPS, zij moesten vorig jaar zelf voor hun uniform en schoeisel opdraaien. Het KPS kijkt ook al geruime tijd uit naar een redelijke salarisverhoging. Dat de politie toe is aan hogere salarissen, valt niet te ontkennen. Maar aan de secundaire voorzieningen moet dringend gesleuteld worden. Tot enkele jaren terug was er naar wij vernemen nog een politietoelage. Die werd ingetrokken nadat het ambtenarenloon weer eens werd aangepast. Wij zijn thans op de hoogte van de omstandigheden waaronder zij moet werken en presteren. En juist omdat politieagenten het thans financieel zo moeilijk hebben, gaan sommigen over de schreef en handelen in bepaalde gevallen in strijd met de wet. Wij, van Keerpunt, zijn op de hoogte van agenten die met eigen middelen burgers nog te hulp schieten. Helaas is er ook een groep die ten koste van onschuldige burgers geld aftroggelt.

R.S.B.

More
articles