Moslim gemeenschap Suriname is nu alerter

De zaak waarbij twee broers door de politie zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, heeft gemaakt dat de vertegenwoordigers van de islam nu alerter zijn dan voorheen. Isaac Jamaludin, voorzitter van de Madjlies Moeslimien Suriname, voorzitter van de Surinaamse Islamitische Organisatie en van de Inter Religieuze Raad in Suriname, zegt dat dit gebeuren een verrassing is voor hem. Hij merkt op dat de moslims in Suriname vreedzaam leven, ook met de andere religiën kent de islam een vreedzame relatie. Hij benadrukt dat ze geen problemen kennen van terreur, uiteraard staat terreur ver van de islam. “Ontvoering, verkrachting, vernietiging van de infrastructuur, passen niet binnen het islamitische geloof”, benadrukt Jamaludin.

Hij wijst er wel op dat men het geloof gebruikt om kwaadwillige activiteiten uit te voeren, waardoor de islam in een kwaad daglicht wordt gesteld.

Naar hij vernomen heeft, zijn de personen die opgepakt zijn door de politie, uit Nederland gekomen om jongeren te radicaliseren om terreuractiviteiten te plegen en om naar Syrië te gaan. “Ik weet niet van welke organisatie ze zijn en wat hun ideologie is, maar dit is ver van onze ideologie”, aldus de islamitische leider. Door dit gebeuren zijn de moslim leiders alerter geworden en zullen zij nog meer dan voorheen, de jongeren binnen de moslim gemeenschap erop wijzen om geen deel te nemen aan dergelijke terreuractiviteiten. Jamaludin benadrukt dat de moslim gemeenschap geen enkele vorm van terreur wil in Suriname. Volgens hem is men al bezig geweest in Trinidad om jongeren te rekruteren voor Syrië, men had daarom het vermoeden dat Suriname zou volgen. “Maar wij zijn voorbereid erop en blijven praten, vooral met de jongeren onder ons”, aldus Jamaludin.

Dat er een synagoge en een moskee naast elkaar staan aan de Keizerstraat en een christelijke organisatie (Logos) en een moskee naast elkaar aan de Coesewijnestraat, kunnen zaken zijn die gevoelig zijn voor terreuractiviteiten. Volgens Jamaludin kan de situatie waarbij verschillende gebedshuizen naast elkaar staan, zorgen voor tweespalt en hierdoor kan er onenigheid ontstaan. Maar hij wijst erop dat de moslim gemeenschap erop voorbereid is om zulke zaken van zich af te houden.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles