Presidentiële commissie informeert leraren

BvL en ALS zesde dag in actie

Een presidentiële commissie bestaande uit Jules Wijden-bosch, Eddy Jozefzoon, Errol Alibuks en minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft de leraren vandaag geïnformeerd over het herwaarderingsprogramma. Circa veertig leraren waren aanwezig bij de bijeenkomst die in de Congreshal werd gehouden. Uit enkele vragen die de leraren stelden, kon De West concluderen dat ook deze leraren twijfels hebben over de herwaardering. “Als ik het goed heb, krijgen wij niet zoveel meer op ons salaris”, zei een onderwijsgevende. Jozefzoon gaf toen aan dat er in dit programma heel wat carrièremogelijkheden worden gecreëerd voor de leraren. Bij implementatie van het programma, zal een directeur niet langer dan vijf jaar leiding geven aan een school. Bij overplaatsing wordt het salaris plus 25 procent toelage bijgerekend. Bij overplaatsing van het bijzonder onderwijs naar het basisonderwijs, wordt het aantal dienstjaren meegenomen. Als een leraar een extra studie heeft gevolgd en kan aantonen dat die een meerwaarde heeft voor het onderwijs, kunnen de gemaakte kosten eventueel vergoed worden. Volgens Peneux wordt ook het pensioen hoger in de nieuwe situatie. Voor wat betreft de salarissen worden in het herwaarderingsprogramma de zestien periodieken teruggebracht naar zes. Elk van de nieuwe zes periodieken omvat een clustering van een aantal Fiso-periodieken, die zijn: Periodiek 1 (0, 1 en 2 dienstjaren), Periodiek 2 (3, 4 en 5 dienstjaren), Periodiek 3 (6, 7 en 8), Periodiek 4 (9 en 10), Periodiek 5 (11 en 12) en Periodiek 6 (13, 14, 15 en 16 dienstjaren).

Is een leraar 10 jaar in dienst, dan wordt het salaris berekend aan de hand van periodiek 4. Bij 16 dienstjaren heeft de leraar het maximum van zijn schaal bereikt. De nieuwe salarissen zijn vastgesteld door middel van een berekening: (netto (huidige salaris + emolumenten per jaar+verhoging) + (SRD 100+SRD 75). De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft al aangegeven dat zij het niet eens zijn met deze berekening van de commissie.

Terwijl de vergadering plaatsvond, stonden honderden stakende leraren onder leiding van bondsvoorzitter, Wilgo Valies voor de Congreshal. Het is de zesde dag dat zij geen les hebben verzorgd. De leerkrachten willen pas weer voor de klas gaan staan als Onderwijs met een goede oplossing komt. De leraren waren ook uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen, maar de behoefte was er niet. Zij daagden de onderwijsminister uit naar buiten te komen, maar hij reageerde niet op deze uitdaging. “Tide, tamara, we strey go moro fara. Morgen komen we weer op straat”, schreeuwden de verhitte leraren, terwijl ze massaal van de Congreshal wegliepen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles