Malaria en dengue sterk afgenomen in 5 jaar

In de 7e Milieu Statistieken publicatie die vanmorgen is gelanceerd door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in de Banquet Hall van Hotel Torarica, wordt aangegeven dat het aantal gevallen van malaria en denque sterk is afgenomen binnen vijf jaar. De malaria gevallen zijn volgens de cijfers van het ABS met meer dan 90 procent gereduceerd en sinds 2006 onder controle. Alleen de grensstreek met Frans-Guyana en de mobiele gemeenschappen van vooral goudmijnwerkers in het binnenland, zijn nog kwetsbaar voor malaria. Het aantal gemelde malaria gevallen is van 2011 (775 gevallen) tot 2015 (375 gevallen) gedaald met 51 procent. Deze cijfers zijn afkomstig van het Bureau Openbare Gezondheidszorg. Het aantal gemelde gevallen bij dengue is van 2011-2015 afgenomen met 96,3 procent. In 2012 was het aantal gevallen wel hoog, vanwege de dengue epidemie, die heerste in dat jaar. Het aantal dengue gevallen dat geregistreerd is in de ziekenhuizen bedroeg 406 in 2011, in 2015 waren er slechts 15 gevallen. In deze publicatie zijn de gevallen van de voor ons land nieuwe ziektes, chikungunya en zika, ook opgenomen.

Deze ziektes braken uit vanaf 2014 in Suriname. Het totaal aantal chikungunya gevallen dat is geregistreerd was in 2014, 1818. In 2015 nam dit aantal af en was het aantal 863. In 2015 kwam het zika-virus en waren er 339 gemelde gevallen. Van leptospirose (Ziekte van Weil) waren er 81 gevallen in 2011, in 2015 was dit afgenomen tot 25 gevallen.

Deze publicatie bevat dertien onderwerpen die over het milieu gaan. Volgens Anjali de Abreu-Kisoensingh van het ABS, zijn de cijfers heel belangrijk om te weten wat de status is van onder andere de ziektes in Suriname. Zo kan de overheid beter haar beleid afstemmen en deze zaken vroegtijdig aanpakken. Daarnaast wordt er een bijdrage geleverd tot een solide basis voor besluitvorming om ontwikkeling te monitoren en om publieke bewustwording te bevorderen. Ondanks de uitdagingen voor het ABS kon deze publicatie toch met succes worden uitgebracht. De grootste uitdaging noemt De Abreu-Kisoensingh, het tekort aan financiën, dit tekort vormt ook een obstakel voor het uitvoeren van gedegen onderzoek. Desondanks slaagde het ABS erin een kwalitatief product te leveren. De Abreu-Kisoensingh zegt dat het ABS het komend jaar van plan is een milieustatistieken commissie te implementeren, zodat er tenminste één keer per kwartaal een bijeenkomst is, waarbij de knelpunten vroegtijdig besproken en aangepakt kunnen worden. Hierdoor kunnen er nog betere publicaties worden uitgegeven. De Milieu Statistieken publicatie wordt om de twee jaren uitgebracht, dit betekent dat de volgende in 2018 wordt verwacht.

door Kimberley Fräser

 

More
articles