2016, jaar van leningen

Behalve dat 2016 een moeilijk jaar was voor Suriname, is 2016 een jaar geweest waarin het volk geconfronteerd werd met de harde realiteit. Dit jaar geeft volgens VHP-parlementariër Krishna Mathoera, het beste weer wat het volk wordt voorgehouden en wat de realiteit is. Een duidelijk voorbeeld hiervan noemt zij de diepe economische crisis waarin het hele land is terechtgekomen na de verkiezingen in 2015. Dit heeft ertoe geleid dat Suriname in 2016 een aantal leningen is aangegaan met buitenlandse financiële instellingen.

Mathoera zei dat dit jaar ook het parlement een dieptepunt kende, namelijk de wijziging van de Terugroepwet. Mathoera zegt tegenover De West dat ze ook de manier hekelt waarop er leugens verkondigd worden in het parlement en de wijze waarop er met de democratie wordt omgegaan. Volgens haar is de coalitie loyaal aan de regering in plaats van loyaal te zijn aan de samenleving. “Je neemt de stem van het volk om daarmee op te komen voor een kleine elitaire groep zodat hun belangen beschermd blijven”, voegt Mathoera eraan toe.

Verder is de veiligheid dit jaar ook sterk achteruit gegaan. Mathoera beoordeelt de onveiligheid en de angst die in 2016 aanwezig waren als negatief, want dit heeft binnen de samenleving gezorgd voor veel stress. Als positief punt haalt zij de opening van de goudmijn van Newmont aan.

Het DNA-lid meent dat de situatie in 2017 niet beter zal worden, gezien dezelfde mensen aan de macht zullen zijn en dezelfde attitude zullen hebben. Mathoera zegt dat de huidige regering een houding heeft waarbij er niet geluisterd wordt naar anderen, ze verantwoordt de acties niet die ze onderneemt en ze betrekt geen anderen bij de beleidsvoering.

Mathoera is van mening dat de situatie zal verergeren zolang regeerders hebzuchtig zijn, hetgeen corruptie met zich meebrengt. Volgens haar kan er een verandering komen in de huidige situatie van het land, wanneer de regering deskundigen betrekt bij het uitstippelen van het beleid. Ze ziet veel potentie in Suriname, maar de huidige beleidsvoering staat volgens haar haaks op de ontwikkeling van het land. “Zodra het besef aanwezig is dat het land niet draait om een groepje elite, zal er verandering komen”, benadrukt zij.

Voor het nieuwe jaar wil Mathoera het volk wijzen op hun verantwoordelijkheid. “Het volk moet zijn rechten beschermen, opkomen voor zichzelf en ervoor pleiten dat er een ander beleid gevoerd wordt. Het volk moet pleiten voor transparantie, de samenleving moet weten wat er met hun geld gebeurt”, aldus VHP-parlementariër Mathoera.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles