Regering belooft overleg over stroomtarieven en koopkrachtversterking met vakbeweging

Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), heeft in  gesprek met Starnieuws verteld, dat de regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, afgelopen dinsdag heeft afgesproken met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en andere vertegenwoordigers van de vakbeweging, om volgende week maandag, 6 mei 2024, overleg te plegen over de verhoogde stroomtarieven. De onderhandelingen over de koopkrachtversterking zullen op 9 mei worden voortgezet.

President Santokhi heeft verklaard dat de verhoging bespreekbaar is, als blijkt dat bij de uitvoering zaken anders uitpakken. Op de bespreking van 6 mei zal Robert Ameerali, die zich heeft verdiept in deze materie, een presentatie geven. Hij heeft berekend wat de werkelijke tarieven zijn, die aanzienlijk hoger liggen dan die de regering eerder aan de vakbeweging en de samenleving heeft voorgehouden. Miskin benadrukte dat er goede afspraken zijn gemaakt voor het vervolgtraject. De regering had Ravaksur en andere delen van de vakbeweging uitgenodigd, om te praten over de verdere inrichting van het onderhandelingstraject over koopkrachtversterking tot en met juni. Deze onderhandelingen zullen doorgaan, terwijl ook de kwestie van de stroomtarieven wordt besproken. Men wacht op de terugkeer van minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, voordat verdere stappen worden genomen.

President Santokhi heeft opnieuw bevestigd, dat de uitbetaling van achterstallige gelden aan ambtenaren die nog in het FISO-systeem zitten, alsnog zal plaatsvinden. Hij zei wel dat dit geen gemakkelijke taak zal zijn, maar dat alle afspraken zullen worden nagekomen. De 50 procent salarisverhoging was al in 2020 overeengekomen met de toenmalige regering en was gebaseerd op het salaris van 2018. De regering zal deze verhoging met terugwerkende kracht over 42 maanden moeten betalen.

More
articles