Hoefdraad gaat lening aan ten behoeve van import

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft in het hoofdkwartier van de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) te Jeddah (Saoedi-Arabië), samen met de directeur van het ITFC, Hani Salem Sonbol, een murabaha term sheet (intentieverklaring) getekend. De ITFC is lid van de Islamic Development Bank (IsDB) group. De intentieverklaring werd getekend om de economische ontwikkeling van Suriname te ondersteunen door middel van het financieren van de strategische import.

De lening die US-dollar 30 miljoen bedraagt, moet bijdragen aan de financiering van de landbouw-, medische en industriële sector. De bedoeling is dat het geld aangewend zal worden voor voorraden van deze sectoren, doelend op grondstoffen die moeten dienen voor de productie van basisgoederen. Verder zal het geld ook besteed worden aan inputs voor de landbouwsector, medicijnen en medische benodigdheden. Volgens de minister is deze lening een voordeel voor de diverse sectoren, omdat ons land nog steeds erg afhankelijk is van de invoer van consumptie.

Belangrijk is dat de algemene voorwaarden en procedures van deze intentieverklaring nog afgesproken moeten worden door de betrokken partijen. Hiermee wordt het leenbedrag, de munteenheid, het rentepercentage, de fees en uitvoerende instanties bedoeld.

Volgens de minister heeft de ondertekening van de intentieverklaring in samen stemming plaatsgevonden na overleg met het Bureau voor de Staatsschuld. CEO Hani Salem Sonbol van de ITFC is van mening dat deze handelsfinanciering een belangrijke rol speelt bij de ondersteuning van de ontwikkeling van strategische goederen die de economische welvaart van een land stimuleren. Op deze manier kan het land voorzien in duurzame middelen van bestaan voor een belangrijk deel van de bevolking.

More
articles