Citrusziekte heeft economische gevolgen voor citrusteelt

Mocht de wereldbekende citrusziekte Huanglongbing ook wel citrus greening genoemd, niet serieus aangepakt worden in Suriname, dan zal dit virus volgens Ferdinand Klas, analytisch virusepidemioloog, economische gevolgen hebben voor de citrusteelt. Klas zei dit vanmorgen tijdens een lezing in het Institute For Graduate Studies & Research (IGSR) gebouw. De lezing was gericht op de biotechnologie, in het bijzonder bioprocestechnologie. Professor Radjiskumar Mohan van het IGSR legde de gevolgen nader uit. De ziekte kan economische en bedrijfsmatige schade tot gevolg hebben zoals: lage opbrengsten, ziekte vruchten, onvolledige gerijpte vruchten, verlies aanplant en faillissement. Echter is deze ziekte niet zo schadelijk voor de gezondheid. Mohan zegt dat er momenteel stappen worden ondernomen om niet alleen de bewustwording over de ziekte te creëren, maar ook een mogelijke aanpak om te voorkomen dat de ziekte zich verder gaat verspreiden. Klas is begonnen met het bestuderen van de studie rond de citrusziekte nadat hij de ziekte in 2014 ontdekte op Plantage De Hulp in Commewijne. Daarna deed hij ook onderzoek in het Tibiti gebied, waar de bacteriën voorkwamen in de mandarijnaanplant. Mohan vertelt dat het onderzoek vanwege de economische situatie op een laag pitje wordt uitgevoerd. Om het onderzoek op een hoger niveau te kunnen uitvoeren, wil men samenwerken met universiteiten en instituten in het buitenland.

Als de ziekte zich verder verspreid en er veel geïnvesteerd is, dan wordt het een nationaal probleem. Dr. Klas en prof. Mohan hebben meerdere malen contact gelegd met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maar formeel is er nog niets besproken. In landen als de Verenigde Staten en Brazilië waar deze ziekte veel voorkomt, zijn er voorzorgmaatregelen getroffen. Volgens Mohan zou Suriname deze maatregelen ook kunnen treffen, maar eerst moet de kennis over de ziekte vergroot worden. In Suriname zijn velen nog niet bekend met de ziekte en de symptomen die veroorzaakt worden door de ziekte.

Dr. Klas heeft zich op het gebied van de citrusvirologie gebogen over ziektes als citrus trsteza, citrus exocortis en cachexia. In samenwerking met de Universiteit van Wageningen (Nederland) en zijn collega’s aan het Citrus Research Institute te Lake Alfred (Florida, VS) heeft hij aangetoond dat de veroorzaker van het virus een rickettsia organisme is.

More
articles