Beperking op stakingsrecht voor orde en rust

De voorzitter van de commissie belast met de behandeling van wetsontwerpen betreffende  werkgevers en werknemers, Partick Kensenhuis, zegt dat de beperking op het stakingsrecht van speciale groepen te maken heeft met de orde en rust in het land. De regering heeft bij de behandeling van deze wetsontwerpen afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven, dat het stakingsrecht van speciale en bijzondere overheidsdiensten, zoals het leger, de politie en andere groepen, beperkt kan worden. Volgens Kensenhuis kunnen deze overheidsdiensten niet zomaar in actie gaan. Daarom vindt hij het belangrijk dat er afspraken gemaakt worden tussen werknemers en werkgevers en dat de beperkingen op staken ook bij wet worden vastgesteld.

Kensenhuis bevestigt dat het stakingsrecht bij de militairen veel verschilt met dat van de politie.

“Als militairen in actie zouden gaan, dan komt de veiligheid van het hele land in gedrang”, zegt de voorzitter. Maar ook bij een staking van de politie, kan er veel mis gaan volgens Kensenhuis. “Als je geen beperkingen aan deze overheidsdienst oplegt, dan kan de openbare orde verstoord worden. Stel dat de politie een week lang in actie gaat, dan kan de veiligheid van de burgers eronder gaan lijden”, merkt hij op. Volgens hem moet er serieus gekeken worden naar de beperkingen op het stakingsrecht van de politie en voor welke diensten van het politiekorps die geldig moeten zijn. “Bij een staking kunnen de bewakers van de cellenhuizen niet besluiten om het werk neer te leggen”, geeft Kensenhuis als voorbeeld aan. Maar er zijn volgens hem tal van voorbeelden waarom het stakingsrecht van de politie beperkt moet worden.

De politie en het leger zijn niet de enige groepen waarvan het stakingsrecht aan banden gelegd zal worden. Dinsdag is er ook aangegeven dat dit eveneens voor andere groepen zal gelden. Kensenhuis zegt dat een van de andere groepen, de vuilophaaldienst zal zijn. “Als de vuilophaaldienst het werk neerlegt, dan zal er een opeenhoping van vuil ontstaan, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de samenleving. Het is daarom van belang dat er besproken wordt onder welke omstandigheden deze werknemers in actie mogen komen, want de gezondheid van het volk moet te allen tijde worden gewaarborgd”, zegt Kensenhuis.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles