Monetaire reserves opnieuw neerwaarts

Periodieke stijging in juni, daarna weer verslechtering

De monetaire reserves van Suriname zijn in augustus, ten opzichte van een maand eerder, wederom gedaald naar USD 359,3 miljoen. Per juli 2016 was de stand van de monetaire reserve nog USD 378,2 miljoen. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).  De CBvS bracht gisteren een persbericht uit, waarin zij melding maakte dat de monetaire (internationale) reserves per augustus zijn opgebouwd tot USD 359 miljoen, ondanks het stipt nakomen van noodzakelijke, niet onaanzienlijke, vreemde valuta verplichtingen aan het buitenland in de afgelopen acht maanden. De monetaire reserves zijn echter, na een opleving in juni, in de maanden juli en augustus gedaald. Juni kende namelijk een stijging van USD 191,8 miljoen van de reserves in vergelijking met een maand eerder. Uit het gisteren uitgebrachte CBvS persbericht blijkt dat de grootste bronnen voor deze toenmalige toename Staatsleningen van de IDB, Wereldbank en de Caribbean Development Bank betreffen. De welbekende USD 81,5 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was hierbij niet inbegrepen. In de maanden juli en augustus zijn onze reserves echter gedaald met respectievelijk USD 26 miljoen en USD 18 miljoen ten opzichte van een maand eerder.

De CBvS meldt ook dat in de periode januari-augustus 2016 USD 122 miljoen is aangewend om te voldoen aan buitenlandse schuld van de Staat. Wat echter niet wordt vermeld, is dat de stand van de buitenlandse schuld per juli 2016 (de stand per augustus is nog niet bekendgemaakt) ruim USD 1 miljard bedraagt, terwijl dit in januari nog USD 877 miljoen was. Hiervoor wordt verwezen naar de maandelijkse berichten met betrekking tot de Staatsschuld in De West, waarvan de laatste in de editie van woensdag 14 september is verschenen.

Een positieve ontwikkeling is dat de importdekking is verbeterd van 2,4 maanden in september 2015 naar 3,5 maanden per augustus 2016. Dit is bewerkstelligd door sterk gedaalde importen van goederen en diensten. Daartegenover staat echter dat de verbetering van de reserves de monetaire autoriteit (de CBvS) niet in staat heeft gesteld om de waarde van de SRD te verbeteren. De afgelopen weken heeft ons land namelijk te maken gehad met een steeds maar stijgende wisselkoers.

Stand van de monetaire reserves

De US$ 359,3 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: US$ 274,9 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), US$ 39,2 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het Internationaal Mone-tair Fonds), USD 12,8 miljoen IMF reserve positie en US$ 32,4 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped). Uit het eerste evaluatierapport van het IMF dat in met 2015 is uitgebracht, blijkt dat de verwachting is dat monetaire reserves de komende periode (zeker tot en met december 2016) nog verder zal dalen. De CBvS zal in het resterende deel van het jaar namelijk verder geconfronteerd worden met de verkoop van vreemde valuta om onder andere te kunnen voldoen aan het verder afbetalen van de buitenlandse schuld van de Staat, de inbreng van de Staat in de nieuwe (Newmont) goudmijn te financieren en de import van olie en andere essentiële producten. De toelichting en daarmee ook enige transparantie van de CBvS in haar gisteren uitgekomen persbericht is positief te noemen. Op deze manier kan publiekelijk bekendgemaakt worden waarvoor de monetaire reserves zijn aangewend en worden de fluctuaties in de stand van de reserves toegelicht. De toelichting van de aanwending van de internationale reserves in het gisteren verschenen persbericht betreft de eerste in een periode van acht maanden (januari -augustus 2016). Het wordt de CBvS aanbevolen dit frequenter plaats te laten vinden indien zij streeft naar vertrouwen van het publiek en stabilisering van de economie.

More
articles