Nieuw Koffiekamp niet op een lijn met regering en Iamgold

De vereniging van goudondernemers uit Nieuw Koffiekamp, Makamboa, heeft gisteren tijdens een persconferentie de regering onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regillio Dodson, kenbaar gemaakt dat zij binnen drie dagen een oplossing wil hebben in het conflict dat is ontstaan tussen Nieuw Koffiekamp en Iamgold. De woordvoerder van Makamboa, Melleo Naana, heeft van de minister van NH geëist dat het dorp de Roma Pit toegewezen krijgt om goud te winnen.

Echter gaf de minister aan dat er naar andere oplossingen gekeken moet worden, aangezien de Roma Pit in het concessiegebied van Iamgold ligt. Dit alles is ruim tien maanden geleden begonnen toen de regering samen met Iamgold het probleem in het concessiegebied probeerde op te lossen samen met de ondernemers. Nieuw Koffiekamp ligt in het concessiegebied van de multinational. Dodson gaf aan dat er sprake was van direct gevaar in het mijngebied, waardoor de regering genoodzaakt was in te grijpen. De politie heeft samen met ondersteuning van de militairen enkele leden van Makamboa en kleine goudzoekers verwijderd van de Roma Pit. Hij vertelt dat de mensen die illegaal goud aan het zoeken waren, zich dichtbij de blast bevonden en anderen klommen in de grote truck van Iamgold. De minister benadrukt dat er absoluut geen plaats, is voor gelukszoekers in het gebied. Makamboa keurt de actie van de regering ten strengste af. Zij is van mening dat zaken anders worden gepresenteerd dan dat ze werkelijk zijn. Naana zegt dat de regering Iamgold het kleine Saramaccagebied heeft toegewezen en wil daarom dat Iamgold de Roma Pit afstaat aan het dorp. Hij geeft aan dat het voor zijn leden heel moeizaam is geweest de afgelopen periode om het hoofd boven water te houden. Iamgold heeft in het verleden de Roma Pit toegewezen aan het dorp. Echter vanwege het aanwezige goud en geziende financiële situatie in het land, wil de multinational het gebied terug om te kunnen overleven.

De woordvoerder van Makamboa geeft aan dat de leden de Roma Pit eisen, omdat het gebied dichtbij het dorp is en er veel goud is wat voor werkgelegenheid zorgt. Tijdens de actie zijn ongeveer vijftien leden van de Makambo aaangehouden, terwijl er driehonderd à vierhonderd gelukszoekers zijn verwijderd. De minister vertelde dat de gelukszoekers van heinde en verre komen om het goud te winnen, maar Naana zei dat de gelukszoekers niemand anders zijn dan dorpelingen die een stuk brood willen verdienen. Dodson gaf aan dat er voor het dorp andere mogelijkheden zijn om geld teverdienen. Als voorbeeld haalde de bewindsman aan dat Iamgold over een grote keuken beschikt, die dagelijks voorzien moet worden van goederen. Makamboa is echter van mening dat het onbegonnen werk is als de dorpelingen zich daarmee bezig gaan houden, aangezien ze zich hebben gespecialiseerd in het winnen van goud. De regering acht middels een ‘tafra’ een oplossing te brengen tussen het dorp en Iamgold. De NH-minister benadrukte dat er ook wordt gekeken naar de belangen met in het achterhoofd het recht van de dorpelingen om op een juiste manier een oplossing te brengen. Aan de ‘tafra’ namen deel vertegenwoordigers van Iamgold, Makamboa, de regering en United Development Program (UNDP). Dit is het tweede gesprek die met deze groepen wordt gevoerd. Op de vraag wat er zal gebeuren indien er op korte termijn geen oplossing komt, zei de vereniging dat er zeker verdere stappen genomen zullen worden. Wat de stappen zullen zijn, wilden zij nog niet prijs geven.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles