Samson: ‘De tijd van nullen komt terug’ Koers zal niet dalen

Guillermo Samson, econoom, tevens jurist, zegt in gesprek met De West, dat de tijd van nullen terug zal komen voor de SRD. Dit zegt hij naar aanleiding van een uitspraak van president Bouterse, waarbij hij voor de derde keer aangeeft de koers terug te dringen. Echter is het de eerste en de tweede keer niet gelukt, de koers ging juist de lucht in. Samson geeft aan dat ons geld van 10 naar 100 en van 100 naar 1000 zal gaan. Hij merkt op dat Bouterse geen van de beloftes die hij gedaan heeft, is nagekomen. “Het is allemaal een voor de gekhouderij van het volk”, zegt Samson.

De econoom benadrukt dat de koers voor de US-dollar en euro in geen geval zal dalen met deze regering. Hij geeft aan dat de regering haar uitgavenbeleid niet temporiseert. Ministers en assembleeleden gaan normaal op buitenlandse reizen op staatskosten, terwijl de regering moet gaan bezuinigen. De verschillende platforms die in het leven zijn geroepen, zijn niets anders dan praatclubjes. Samson zegt dat het vertrouwen in de regering er ook niet meer is. Hij vertelt dat de regering almaar leningen neemt voor consumptieve doeleinden. Ook heeft hij moeite met de corruptie binnen de regering. Hij geeft aan dat CLAD-rapporten aan de kant worden gezet, waaruit blijkt dat er enorm veel aan corruptie is gedaan. Als voorbeeld haalt hij de Naschoolse Opvang en Carifesta aan.

Samson stelt dat de Staat geen deviezen meer heeft en dat dit te danken is aan niemand anders dan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die ook als governor van de Centrale Bank heeft gefunctioneerd. Ook de huidige governor van de moederbank beschrijft hij als een paarse clown van de regering.  Het huidige team van ministers is volgens Samson alleen daar om hun pensioen veilig te stellen. Hij zegt dat de president is omringd door mensen die geen kaas hebben gegeten van de economie. “Laten ze bij mij in de schoolbanken komen zitten om economie te leren”, aldus Samson.

Hij geeft aan dat de koers nooit meer hetzelfde niveau zal bereiken als zes jaar geleden. Om toch tot een nieuwe, stabiele koerssituatie te komen, benadrukt Samson dat Hoefdraad de 1,2 miljard aan US-dollar en 12.000 kg goud, die verdampt zijn, terug zal moeten storten in de staatskas, aangezien de samenleving niets gemerkt heeft van noemenswaardige investeringen. De regering zou de koers ook kunstmatig kunnen terugdringen, maar dan zal de regering zichzelf volgens Samson bedonderen. De koers wordt bepaald door vraag en aanbod.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles