Hoge stroomtarieven on hold, niet geschrapt!

Het kabinet heeft het volk weer een loer gedraaid. Nadat de energieprijzen op 1 mei zijn ingegaan en iedereen als gevolg daarvan bijna letterlijk stijl achterover is gevallen, is president Desi Bouterse even de held komen uithangen. Hij heeft zijn veto gebruikt om de verhogingen voor enkele weken uit te stellen. Let wel, de president heeft de verhogingen niet teruggedraaid. Op die manier denkt hij natuurlijk de gemeenschap blij te maken met een dode mus, want de hoge tarieven komen alsnog eraan.

Bovendien heeft de handel allang ingespeeld op de verhoogde tarieven door naar analogie daarvan ook de prijzen van zowel eerste levensbehoeften als van luxe artikelen aan te passen. Sommige van de prijsaanpassingen zijn te pas, anderen te onpas. Wat moeten handelaren en dienstverleners doen met hun verhoogde prijzen? Moeten ze die terugdraaien en wachten totdat de president over enkele weken de hoge energietarieven opnieuw effectueert? De een zegt: “Ja, de handel moet ook pas op de plaats maken.” De ander zegt: “Nooit niet.” En waarom niet? Omdat de verhoging van de energietarieven slechts zijn uitgesteld. Dat betekent, dat zoals de kaarten er nu voor liggen, iedereen (ook de handelaar en de dienstverlener) over enkele weken alsnog de rekening gepresenteerd kan krijgen. Wie betaalt dan het gelag als hij het niet in de tussentijd heeft verhaald op de consument? Het klinkt immoreel, maar zo denkt de handel nou eenmaal. Dus, opgeteld of afgetrokken, hoge tarieven direct betalen of enkele weken later, verhoogd is verhoogd.

Grappig, misleidend, maar ook gênant, is in deze context de hakkelende poging van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om alles goed te praten in De Nationale Assemblee. Tja, wat moet die arme minister, hij voert een uitgedokterd plan van de regering om de energietarieven op te schroeven uit, en hoort dan ineens zijn baas Bouterse op de radio zeggen, dat de verhogingen zijn aangehouden. Uiteraard is dat een klap in het gezicht van niemand minder dan de boeman himself. Door zijn manier van handelen heeft de president al op verschillende momenten Dodson voor het karretje gespannen waardoor die overkomt als de kwaadwillige en Bouterse als de held.

In elk geval blijkt Dodson minstens even onbetrouwbaar als Bouterse zelf. Dodson heeft eerder de bevolking gerustgesteld met de informatie dat de energietarieven niet omhoog zouden gaan, terwijl achteraf is gebleken dat hij al die tijd wist dat er exercities daartoe plaatsvonden. En toen de prijzen eenmaal effectief werden, zei hij nog op de koop toe dat hij weet hoe pijnlijk het overkomt, maar dat het toch maar moest gebeuren.

Nu doet hij zelfs een schepje bovenop zijn onbetrouwbaarheid. Het moet heten dat als gevolg van een communicatiefout, de tariefsverhoging eerder is gekomen dat gepland. Hoezo communicatiefout, terwijl je zelf zegt dan ze ‘gepland’ waren? De minister zegt dat hij in het buitenland was en Bouterse op Blanche Marie toen de bekendmaking kwam dat de prijzen zijn opgeschroefd. Is het ministerie stuurloos wanneer de minister zich in het buitenland bevindt? Wat maakt het uit of Bouterse zich in Paramaribo, Blanche Marie, Nickerie of Tamanredjo bevindt? De minister begrijpt natuurlijk, dat nadat hij zijn eigen glazen allang heeft ingegooid, iedereen ziet dat hij nu ook nog de scherven aan het verbrijzelen is.

Op de koop toe probeert hij Jan en alleman wijs te maken dat niet de regering, dus ook niet hij en Bouterse, maar uitgerekend de oppositie, de schuldige is van de verhogingen. Hoe hij dat donderdag in het parlement uitlegde: “Het parlement heeft zich als één man geschaard acher het beleid van de regering om de elektriciteitswet goed te keuren.”

Maar Dodson verzuimde daaraan toe te voegen dat oppositieleider Chandrikapersad Santokhi bij de aanname van die wet op 1 maart de regering expliciet heeft verzocht om te zorgen voor een efficiënte operatie bij de parastatale bedrijven (ook de EBS) en dat de burger BETAALBARE tarieven voorgeschoteld moet krijgen.

Als Dodson denkt dat hij zichzelf en zijn DOE-partij een dienst bewijst door als futuboi van Bouterse het volk een rad voor ogen te draaien, zullen hij en zijn partij, net als Bouterse, bijtijds de rekening gepresenteerd krijgen.

Het volk heeft gisteren met een duizendkoppige menigte het eerste sein gegeven in een manifestatie waarin zowel de verhoging van de energieprijzen als de IMF-lening die nog meer verloedering zal brengen, resoluut is afgewezen. De regeerders mogen de relatieve onmondigheid van het Surinaamse volk nimmer opvatten als lamlendigheid, maar meer plaatsen in de context van de twee Surinaamse odo’s:

‘Tan tiri a no don’ en ‘Te yu naki kapa lasi, yu sa yere boriman tongo!’

More
articles