Panama Papers toont Surinaamse namen en adressen

Bij het openbaar maken van een groot deel van de Panama Papers zijn maandag de namen van acht Surinamers en zeven adressen die onderwerp van onderzoek zijn geweest bij het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vrijgegeven. De genoemde namen betreffen invloedrijke zakenlui en anderen van wie de achtergronden vrij onbekend zijn bij het grote publiek. Alle genoemde adressen zijn in Paramaribo, maar zijn niet per se onder beheer van Surinaamse staatsburgers, sommige worden eventueel ook door buitenlanders gebruikt. Het onderzoek richtte zich op belastingparadijzen en de eerste resultaten kwamen begin april naar buiten.

Het gaat om een database van meer dan 200.000 vennootschappen in belastingparadijzen die vrij doorzoekbaar is. Persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, e-mailadressen, paspoortkopieën en telefoonnummers zijn niet vrijgegeven.

De informatie is afkomstig van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca en is vrij eenvoudig te doorzoeken met het trefwoord ‘Suriname’ op https://offshoreleaks.icij.org.

Henri G.K., J.A.J. van K., Diane F., Patrick R. Peneux., Ma J., Sheng H. en R., die in de uitgave slechts met één letter is aangeduid. De naam van Patrick R. Peneux is in tegenstelling tot de andere personen, voluit genoemd, omdat hij ondertussen zelf publiekelijk commentaar heeft gegeven op de verschijning van zijn naam op de lijst. Peneux is president-commissaris bij de Energie Bedrijven Suriname N.V. (EBS).

BELASTINGPARADIJZEN

Uit de Panama Papers blijkt dat een advieskantoor in Panama voor klanten vennootschappen opzet in belastingparadijzen. Hun vermogen wordt gestald op plekken waar ze er weinig belasting over betalen. Dat gaat ongeveer zo:

Belastingparadijzen zijn landen waar geheimhouding en heel lage belastingen vaak hand in hand gaan. Mensen of bedrijven die beschikken over een groot vermogen, kunnen dit op een bank in een belastingparadijs stallen om zodoende minder belasting te betalen. Een paar goede voorbeelden zijn de Kaaimaneilanden, Zwitserland, maar ook Suriname.

Wat veel gebeurt, is belasting ontwijken met spookfacturen. Iemand richt dan een vennootschap op in Panama via een bedrijf als Mossack Fonseca & Co, zodat niemand ziet dat het van jou is, en je stuurt jezelf vanuit die vennootschap dan facturen. Op die manier sluis je geld door naar Panama zonder dat mensen zien dat je het naar jezelf stuurt. Je betaalt dan dus minder belasting.

Een andere manier van belastingontwijking is via transfer pricing, waarbij de ene dochteronderneming zaken in rekening brengt bij de andere. Nog een methode is de schijnlening. Daarbij leent bijvoorbeeld een Surinaams vennootschap geld aan een buitenlands bedrijf. Dat buitenlands bedrijf betaalt daar rente over aan de Surinaamse schuldeiser, waardoor het ook belasting ontwijkt.

De groep journalisten die het onderzoek verrichtte, heeft al eerder onderzoek gedaan naar bedrijven in belastingparadijzen onder de naam Offshore Leaks. Dat leverde de Lux Leaks op, een onderzoek naar belastingontwijking via Luxemburg, en van Swiss Leaks, een onderzoek naar spaarrekeningen in Zwitserland. De journalisten zijn allen verbonden aan het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

In veel landen worden er geen consequenties verwacht voor de personen en bedrijven die worden genoemd. De informatie ligt veelal gevoelig en geeft hier en daar aanleiding tot enig onderzoek. In sommige gevallen kan dat alles zelfs uitmonden in een strafrechterlijk onderzoek, maar het gros zal vrij uitgaan, dat is althans de verwachting van ingewijden. De belastingparadijzen verdienen namelijk ontzettend veel geld en zijn dus afhankelijk van de bedrijven en individuen die hun geld binnen de grenzen stallen. De belangen zijn te groot om de detailinformatie vrij te geven aan autoriteiten.

De lijst die gisteren openbaar gemaakt werd, toont 322 Nederlandse adressen.

More
articles