Guyana-Suriname-bekken maakt gebruik van een derde van de boorvloot van Noble

Vijf van de vijftien boorschepen in de vloot van Noble staan momenteel onder contract voor de kust van Guyana en Suriname, ter ondersteuning van exploratie- en ontwikkelingswerkzaamheden in het bekken.

In een Fleet Status Report van Noble van 6 mei werd , dat er vier schepen in gebruik zijn bij ExxonMobil in het Stabroek-blok, en één bij Petronas in Blok 52 in Suriname.

Exxon had verschillende Noble-boorschepen ingezet voor zijn activiteiten in Guyana voordat hij ze in 2023 verenigde onder één enkele commerciële machtigingsovereenkomst (CEA). De CEA verlengde de greep van Exxon op de vier schepen van het vierde kwartaal van 2025 tot het tweede kwartaal van 2027.

Hoewel de petroleumovereenkomst van Exxon met het Stabroek-blok in oktober 2026 op natuurlijke wijze zal aflopen, zouden sommige mechanismen het bedrijf in staat kunnen stellen delen van het blok na die datum vast te houden voor beoordeling of ontwikkelingswerk.

Naast Stabroek exploiteert Exxon het Canje-blok voor de kust van Guyana, waar het wacht op milieugoedkeuring voor een exploratie- en beoordelingscampagne met twaalf putten. De regering van Guyana maakte ook bekend dat een door Exxon geleid consortium, Blok S8 heeft gewonnen na de eerste offshore licentieronde van het land. Het blok is echter nog niet toegekend.

Voor de kust van Suriname boort de Noble Voyager de Sloanea-2-put in Blok 52. Dit volgt op de conclusie van het boren in de Fusaea-1-put in hetzelfde blok. Het licentiegebied, beheerd door Petronas, lijkt na Blok 58 de op een na beste hoop van Suriname voor een offshore ontwikkeling.

Noble had vorig jaar gezegd dat het een toename van de activiteit in het Guyana-Suriname-bekken verwachtte, met de verwachting voor maar liefst “6-7 ultradiepwaterplatforms (UDW) tot 2024, met potentieel opwaarts potentieel vanaf 2025…”

Er staan ook twee Stena-platforms op contract voor werk in Guyana. De Stena Carron vaart in het Stabroekblok. De Stena DrillMAX is tijdelijk opnieuw toegewezen ter ondersteuning van een ExxonMobil-campagne in Newfoundland en Labrador, en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 terugkeren naar Guyana.

 

More
articles