Overwinning PL overschaduwd door wijziging Terugroepwet

De coalitie strooit roet in het eten van de Pertjajah Luhur (PL) met de inspanningen om de Terugroepwet hals over kop aan te passen met de bedoeling te voorkomen dat de partijdissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan hun parlementaire zetels verliezen. Oppositiepartij PL bouwt zondag een feest in de vorm van een massameeting te Lelydorp (Wanica) om de terugroeping van het tweetal te vieren. In twee opeenvolgende gerechtelijke vonnissen wordt onderstreept dat de termijn van Sapoen en Chitan als volksvertegenwoordigers voorbij is. Maar nu ze op alle juridische fronten de strijd hebben verloren, speelt de regeringscoalitie hierop in door ze in de coalitie houden. Het kabinet heeft sinds haar aantreden de onvoorwaardelijke steun van het tweetal, dat als tegenbaat het ministerie van Binnenlandse Zaken mag invullen in de persoon van Mike Noersalim, eveneens PL-dissident.

Volgens het uitgestippelde programma van de PL-massameeting krijgen Sapoen en Chitan zondag de gelegenheid van de partijtop om officieel afscheid te nemen van het volk van Wanica, waar zij tot parlementariërs zijn gekozen. De kans is echter groot dat ze met de voorgenomen wijzigingen in DNA, hun plek behouden. De oppositie verwijt de coalitie met deze gelegenheidswetgeving in te breken in de Rechterlijke Macht, een doodzonde tegen de gescheidenheid van de Wetgevende Macht (parlement), Uitvoeren-de Macht (regering) en de Rechterlijke Macht.

De partij is de afgelopen dagen intensief bezig geweest met de voorbereidingen voor de massameeting van zondag. `Hiermee wordt het startsein gegeven van de meet-the-people campagne van de PL. De teruggeroepen parlementariërs Sapoen en Chitan krijgen de gelegenheid om hun excuses aan te bieden, maar ook om het volk dank te zeggen dat zij namens de partij hoge posities mochten bekleden. Somohardjo heeft verzekerd dat indien er nog geen 500 mensen aanwezig zullen zijn op de massameeting, het hoofdbestuur van de PL zal bedanken’, aldus de PR-sectie van de partij, die in een verklaring verder schrijft:
`De vorige week vonniste kortgedingrechter mr. Marie Mettendaf dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) moet voorzien in de vacature die is ontstaan door de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Indien het CHS nalaat om dit binnen een week te doen, dan staat daar een dwangsom van SRD 10.000 per dag op. Somohardjo stelt dat het vonnis van mr. Mettendaf heeft bewezen dat de Terugroepwet geen papieren tijger is. “Het recht zal altijd zegevieren”, verklaarde hij afgelopen zaterdag tijdens de moederdagviering van de partij in het partijcentrum te Beekhuizen. Alle aanwezige moeders kregen een cadeautje, terwijl de oudste aanwezige moeder – met de gezegende leeftijd van 84 jaar – ook een Sierra gezondheidsmatras mocht ontvangen. “Hoe moeilijk het ook mag zijn, we moeten altijd onze ondersteuning geven aan de moeders”, zei de PL-voorzitter in dit verband. Hij herdacht zaterdag eveneens zijn 73ste verjaardag, terwijl ook dank werd uitgebracht voor het vonnis, waarmee de terugroeping van Sapoen en Chitan een feit is’.

Intussen heeft De Nationale Assemblee de nieuwe, aangepaste Terugroepwet op de agenda geplaatst. Het parlement zal deze wet op dinsdag 10 mei behandelen. “Hoe het ook zij, je kunt de wet niet met terugwerkende kracht terugdraaien. Het recht is niet van de NDP, maar van het volk. Wat er ook gebeurt, wij dienen die uitspraak van de rechter te respecteren”, stelt Somohardjo. De Terugroepwet dient een garantie te zijn dat de wil van het volk wordt uitgevoerd. Immers stemt een kiezer op iemand van wie verwacht wordt dat die hem of haar in DNA zal vertegenwoordigen, en dan kan het niet de bedoeling zijn dat ‘wanneer puntje bij paaltje komt, je je bestemming wijzigt’, verklaart de PL-topman.”

More
articles