Regering ingenomen met economische groei en akkoord vakbeweging

In de persconferentie van de Regeringsraad gisteravond onder leiding van president Santokhi, heeft Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën, de nadruk gelegd op de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de vooruitgang die geboekt is op verschillende economische gebieden.

Raghoebarsing zei dat ofschoon ons land er niet in is geslaagd, de wet op de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) in 2022 in te voeren, hij heeft voldaan aan internationale parameters en we de doelstellingen van het herstelprogramma, hebben bereikt.

‘’Suriname is erin geslaagd zijn economie te stabiliseren en de inflatie terug te brengen van 60 procent naar 14 procent tegen het einde van het jaar, hetgenn een positief effect zal hebben op de koopkrach’’, aldus Raghoebarsing. De overheid, ondernemers en consumenten moeten volgens hem samenwerken om ervoor te zorgen dat dit inflatoire effect niet weer toeneemt en zal leiden tot lagere prijzen in de winkels.

President Santokhi zei van mening te zijn dat de overheid gedisciplineerde uitgaven laat zien, waardoor het begrotingstekort teruggebracht is van ruim 18 procent naar 2,6 procent, wat onder de internationale norm van 3 procent ligt.

Voorts wees de president erop, dat de monetaire reserves van het land zijn toegenomen tot meer dan 1,2 miljard dollar. De president zei ingenomen te zijn met de economische groei die ons land ook heeft doorgemaakt, ”van -16 procent naar een positieve 3 procent in de afgelopen drie jaar”, aldus Santokhi.

Raghoebarsing maakte duidelijk, dat hoewel het IMF deze successen erkent, een aantal zaken nog moet worden aangepakt. Volgens hem zijn de inkomsten van alle ministeries gedaald, en het sociale programma is enigszins gestagneerd. “De regering is vastbesloten deze problemen zo snel mogelijk op te lossen.”

Raghoebarsing refereerde ook naar een ander gebied dat aandacht behoeft, en dat betreft de corruptie. Er zal een werkgroep worden opgericht, om gebieden van de Anti-corruptiewet, die in strijd zijn met het rechtssysteem te identificeren, en te zorgen voor effectieve toepassing.

“Het buitenlandbeleid van Suriname is besproken tijdens een recent staatsbezoek aan China, waarbij op staatshoofdenniveau, afspraken zijn gemaakt”, aldus Raghoebarsing. Volgens hem wordt de schuldsanering tussen India en Suriname door experts uitgewerkt, en zal naar verwachting binnen drie maanden zijn opgelost. Voorts werd erop gewezen dat Chinese bedrijven interesse hebben getoond in Suriname te investeren en delegaties blijven de wens uitspreken het land te bezoeken.

President Santokhi zei van plan te zijn, meer bedrijven aan te trekken, door middel van een proces dat een presidentiële werkgroep gaat uitwerken en tonen aan de wereld, voorbereidende gesprekken en de presentatie van concrete voorstellen omvatten, om zo interesse op te wekken, en meer buitenlandse bedrijven aan te trekken.

“De regering is vastbesloten het land voor de komende 80 jaar te ontwikkelen. Over het algemeen heeft Suriname aanzienlijke economische vooruitgang geboekt, maar gebieden zoals inkomsten, sociale programma’s, corruptie en buitenlandse investeringen vereisen nog steeds bijzondere aandacht”, aldus Santokhi.

Raghoebarsing zei dat de regering zware subsidies, in totaal 52 miljard SRD, geleidelijk wil stopzetten, om geld te reserveren voor verschillende ontwikkelingssectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en koopkrachtversterking. Behalve faciliteiten zoals ambassades, hotels en uitgaansgelegenheden, die aparte tarieven krijgen.

President Santokhi zei gisteren dat de regering een ook akkoord heeft bereikt met de vakbonden over de afbouw van subsidies. Experts uit verschillende sectoren hebben de presentaties en cijfers bekeken en zowel de overheid als de vakbeweging zal de cijfers en berekeningsmethoden analyseren, om eventuele discrepanties te identificeren.

Indien nodig zullen aanpassingen worden gemaakt, maar met zorgvuldige overweging en berekening. Opgemerkt wordt dat ondanks eerdere subsidieverhogingen aan de Energie Bedrijven Suriname, het verbruik niet is gedaald, maar juist met 11 procent is gestegen.

Hoewel de overheid erkent dat het uitfaseren van een langdurige subsidie een probleem kan zijn voor individuen, benadrukt hij het belang van het toepassen van een goed consumptie- en soberheidsbeleid.

Raghoebarsing vertelde dat de IMF-missie, die onlangs in Suriname was, ons land prees voor het voldoen aan de internationale parameters en doelstellingen van het herstelprogramma, resulterend in een stabielere economie en verminderde inflatie.

Verwacht wordt dat de verminderde inflatie, een positief effect zal hebben op de koopkracht. “De regering is erin geslaagd het begrotingstekort terug te dringen en de monetaire reserve te vergroten. De economische groei is in drie jaar tijd verbeterd en hoewel er nog steeds problemen zijn die moeten worden aangepakt, zijn er hieromtrent discussies gaande binnen de regering”, aldus Raghoebarsing.

More
articles