SCHANDALIG

Soms sta je er niet bij stil, wat allemaal om ons heen gebeurt. Het is echt schandelijk en aanstootgevend, wanneer je ziet hoe bepaalde mannen zich misdragen. Het komt te vaak voor, dat Surinaamse mannen vrouwen op onbehoorlijke wijze lastig vallen. Ze lopen vrouwen achterna, maken vrijpostige opmerkingen en blijven vaak zwaar aandringen. Soms neemt het zulke vervelende vormen aan, dat zij overgaan tot stalken van een dame of ze irriteren haar via whatsapp. Deze gasten gaan thans heel sluw te werk, met mooie verhalen, ongefundeerde beloftes, het toezeggen van forse geldbedragen en noem maar op. Sommige vrouwen zijn zo goedgelovig dat ze trappen in wat deze figuur ze voorschotelt, en dan heb je weer anderen die volgens hun voorgevoel slechts luisteren of door een bepaalde ervaring al op hun hoede zijn voor dit soort bedriegers.

Heel vaak zie je dat liefdesaffaires behoorlijk uit de hand lopen. Hoe vaak hebben we al niet berichten gezien, man schiet zijn vrouw of man mishandelt echtgenote enz. Wat scheelt ze eigenlijk? Ligt het aan hun opvoeding, cultuur of aan hun sociaal maatschappelijke situatie? Volgens een recent rapport van het Braziliaans wetenschappelijke instituut Igarape, is Suriname een van de landen op dit continent waar veel vrouwen worden vermoord; let wel 46%. In 50% van de gevallen zijn de slachtoffers tussen de 15 en 29 jaar oud. Een groot deel van deze levensberovingen vond plaats onder mensen die geen wildvreemden van elkaar waren oftewel een intieme relatie hadden. Een dergelijke levensberoving wordt ook wel de zogenaamde crime of passion genoemd (door liefde of hartstocht gedreven moord).

Onlangs was het weer raak, man bracht eerst de vrouw om het leven en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Een maand geleden deed zich ook een geval voor, waarbij een oud-inspecteur van politie zijn vrouw doodschoot. Daarna pleegde hij zelfmoord. Wat is de aanleiding daarvoor, dat je als mens overgaat tot zo een brute handeling? Slaan de `stoppen’ thans zo ingrijpend door bij partners, dat vrouwen niet meer veilig zijn bij hun levensgezel? Wat wij ons moeten afvragen, is hoever wij thans zijn afgedwaald om zo snel tot een fatale handeling over te gaan.

R.S.B.

More
articles