VERKIEZINGSUITSLAG VENEZUELA ZEGT HEEL VEEL

De afgelopen dagen is dus bekend dat in Venezuela een nieuwe wind zal gaan waaien. Het ‘Chavisimo’ moet plaats maken voor de oppositie die na 16 jaar strijd de macht zal over nemen. De verkiezingsuitslag in het Zuid Amerikaanse land moet in een breed perspectief geplaatst worden. Laat wij even kijken naar het resultaat van de stembusgang. De coalitie van oppositiepartijen, Democratic Unity, heeft 99 van de 167 zetels gewonnen in het parlement. De socialisten hebben er 46 binnengehaald. De resultaten zijn bekendgemaakt door de Nationale Verkiezingsraad. Een aantal districten moet nog worden geteld.

De resultaten zijn met vuurwerk ontvangen in de wijken waar de aanhangers van de oppositie wonen. Aan de andere kant zijn overwinningsfeesten van de regerende partij afgelast. Maduro (53) heeft al snel zijn nederlaag erkend. Het is de ergste slag voor de ‘Chavismo’ beweging sinds de oprichter Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam. Of Chavez nou aan de macht was gebleven, het eind van het tijdperk was allang ingeluid. De protesten tegen het wanbeleid in Caracas waren al jaren gaande en werden niet zo lang geleden ook nog hard neergeslagen. Het volk lustte het beleid van Chavez/Maduro allang niet meer. Waarom, de economie ging bergafwaarts, ondanks het feit dat Venezuela een grote olieproducent is. Er ontstond schaarste in de winkels en de economie was nog nooit zo instabiel. Het beleid wordt ook verantwoordelijk gehouden voor diverse mensenrechtenschendingen.

Nu de uitslag bekend is, is het ook al duidelijk, dat sommige figuren in Suriname slapeloze nachten hebben. Mensen krijgen plotseling griep, zodanig dat DNA-vergaderingen niet door kunnen gaan. Wij snappen het niet dat iemand zo wreed geveld kan zijn door griep. Uiteraard snappen wij helemaal dat het kind een naam moet krijgen. Twee dingen spelen namelijk die uiteindelijk geleid hebben tot die ‘griep’ De verkiezingsuitslag in Venezuela waarbij mensen niet meer kunnen rekenen op Maduro en co.  Nu komt er een sterke democratische regering aan de macht die totaal geen militairen en dictatuur lust. Of het nieuwe kabinet het goed zal doen, zal nog moeten blijken, maar feit is dat mensen in Suriname nu minder steun hebben. Het linkse gedachtegoed op het Zuid-Amerikaanse werelddeel is aan het afbrokkelen en maakt plaats voor meer democratie. Een ander punt dat ook voor de nodige ‘griep’ heeft gezorgd, is het feit dat het Hof van Justitie besloten heeft dat 8 decemberstrafproces normaal voortgang moet vinden, ondanks een Amnestiewet. Dus mensen hebben mogelijk een zware griep gecombineerd met Zika en mogelijk Chikungunya nadat al deze geluiden duidelijk werden. De uitslag in Venezuela en de uitspraak van het Hof zijn zware klappen voor sommige figuren. Bovendien zijn plannen ernstig in de war gegooid. In de verste verte was men van plan een bepaald manspersoon klaar te stomen voor de hoogste functie in het land. Nadat die door oliedomheid gearresteerd werd, moest een andere klaargestoomd worden. Ook die was dommer dan dom en belandde in handen van Vrouwe Justitia. U begrijpt dat de klappen zo zwaar zijn, dat men er zogenaamd griep van krijgt. Nu alles in duigen is gevallen, wordt koortsachtig naar een alternatief gekeken dat nu al wordt klaargezet. Het is de bedoeling dat de legacy doorgaat en dat vooral het belang van een persoon gediend wordt. Die mag ondanks alles niet achter tralies belanden. En mocht dat een naderende mogelijkheid zijn, zijn de vluchtwegen ook nog minder geworden. Venezuela is geen optie meer, Cuba ook niet meer, dus rest alleen die grappenmaker van dat Afrikaanse land. En dit is wat wij als volk moeten ondersteunen? No way. Het wordt nog spannend.

More
articles