KKF behoeft meer transparantie

Er blijken persoonlijke belangen te spelen bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF. Vanaf 2006 nam de kamer een bepaalde wending aan waarbij ik constant heb gevraagd naar de financiële status van de gehouden beurzen. Echter kwamen de jaarverslagen niet erg gespecificeerd. Op een jaarvergadering kreeg je bij een jaarverslag slechts het overall bedrag dat binnenkwam gepresenteerd’. Dat zegt de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), Sham Binda.

Binda zegt dat hij de kamer zestien jaar gezien heeft, namelijk van 1991 tot en met 2007 en dat hij ook mocht fungeren als ondervoorzitter. Volgens de oud-ondervoorzitter van de KKF heeft men van de kamer die niets was, een succesvolle kamer gemaakt.

In de periode van 2006-2007 zijn er stichtingen opgericht bij de kamer, zoals stichting Bisos en Stichting Suriname Business Information Centre (SBIC). “Ik was ook in het bestuur en deze stichtingen waren eigenlijk met een ander doel opgericht, namelijk om  commerciële activiteiten uit te oefenen. Toen hadden we dus het model van stichtingen waardoor de beurzen gewoon gehouden konden worden. Voor wat de stichting SBIC betreft, was het om de administratie zo goed als mogelijk te organiseren en te beheren waardoor het een goed commerciële karakter kon hebben. Echter is er niet echt sprake van openheid van de jaarverslagen”, aldus Binda.

Volgens Sham Binda is dat ook de reden waarom oud vicepresident Robert Ameerali flink met hem in strijd ging bij de vorige verkiezing. Binda geeft aan dat hij er alles aan deed, zoals het mobiliseren van de hele Chinese ambassade met als doel dat zij op hem zouden stemmen zodat Binda de beerput van KKF niet kon opentrekken. Binda vraagt zich af wat de oud-vicepresident tijdens de verkiezingen van vrijdag op het KKF-terrein met een computer deed en waarom hij ook mensen mobiliseerde te stemmen. Volgens Binda gaat het om persoonlijke belangen.

Een ander punt waarover Binda zich zorgen maakte bij de onlangs gehouden verkiezingen, is dat men de verkiezing slechts in Paramaribo gehouden heeft. Volgens Binda moet de verkiezing landelijk gehouden worden, omdat de wet die ruimte ook biedt. “Ook in Brokopondo, Marowijne, Commewijne, overal waar er ondernemers zijn, moet er gestemd worden. Je moet niet verwachten dat de ondernemers in verschillende districten tussen 8 en 12 uur hun werkplaats gaan verlaten om tot in Paramaribo te stemmen. Het  stemmen moest net als vroeger gedecentraliseerd worden. Daar het niet gedecentraliseerd is, geeft het een oneerlijk beeld van KKF volgens Sham Binda, omdat het nu lijkt dat de andere districten naast Paramaribo uitgesloten zijn van de verkiezingen.

More
articles