DNA lanceert binnenkort app om burgerparticipatie te vergroten

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons zegt in het kader van de Democratiemaand, welke vanavond van start gaat, dat DNA voorbereidingen treft om een app te ontwikkelen om de burgerparticipatie te vergoten. “In de Grondwet staat, dat er burgerparticipatie moet zijn, maar dat gebeurt heel weinig”, merkt de voorzitter op. Op DNA website staat volgens Geerlings-Simons wel informatie over vergaderingen en onderwerpen, maar net niet genoeg voor de burgers. De wetten die in behandeling zijn, staan ook op de website, waardoor iemand die interesse heeft die web kan downloaden en de debatten kan volgen. Maar vanuit het oogpunt van burgerparticipatie wil men vanuit DNA apps te ontwikkelen, waardoor burgers in staat gesteld worden vragen te stellen, informatie op te vragen en ideeën op te sturen naar het parlement. Op de scholen zullen er pilots uitgevoerd worden, waardoor tijdens de lessen ook gewerkt kan worden met de apps. Hierbij moet het besef ontstaan dat het na de verkiezingen niet afgelopen is voor de samenleving. Er moet continu druk worden uitgeoefend op de volksvertegenwoordiger de belangen van het volk te behartigen en hun verkiezingsbeloften na te komen.

Geerlings-Simons zegt dat het tijd wordt dat er meerdere methodes gehanteerd worden, zoals in het buitenland. “Men klaagt soms en belt naar de radio. Maar dat men met voorstellen komt, hoe het anders moet, kan beter. Er zijn burgers die het doen, maar het gebeurt nog te weinig”, vindt zij. Voorts zegt zij dat er meer wetten nodig zijn, die zowel de overheid als de bedrijven moeten dwingen om transparant te handelen. Dit zal ervoor zorgen dat over  een aantal jaren het volk meer gaat participeren in het bestuur, want die gelegenheid krijgen de burgers wel volgens de Grondwet.

DNA is zich ervan bewust dat er extra nadruk gelegd moet worden op de communicatie met de samenleving. Een optie welke burgerparticipatie kan bevorderen, is dat de districtsraadsleden veel meer in het openbaar moeten vergaderen om dichter bij de bevolking te staan. Een hulpmiddel hiervoor is om terug te gaan naar het systeem van vroeger, waarbij de uitzending per district geschiedde.

Vanavond organiseert Stichting Projekta haar eerste activiteit, waarbij de focus op DNA ligt. Valeenee Wasimin, wetenschappelijk adviseur van DNA, zal de bevindingen van haar afstudeeronderzoek naar o.a. quorum presenteren, waarna ook een live-vraaggesprek met Geerlings-Simons om terug te blikken op de afgelopen vijf jaren in de volksvertegenwoordiging en vooruit te kijken naar de komende jaren.

door Kimberley Fräser

More
articles