Weinig kennis dementiezorg in Suriname

Zorgcentrum Het blauwe Nest is bezig met de voorbereidingen van cursussen voor dementiezorg. Mogelijk zullen organisaties hulp uit het buitenland hun medewerking verlenen. Lydia Burleson, leidinggevende bij Het Blauwe Nest, laat weten dat zorg en kennis op het gebied van dementie hard nodig is. “De nood is hoog, we hebben in Suriname nog te weinig kennis op dit gebied”, aldus Burleson.

Om in te spelen op de verbetering van de seniorenzorg in Suriname, had Het Blauwe Nest trainingen verzorgd voor haar zorgverleners. Vorige week dinsdag, op 8 september, werden de certificaten daarvan aan de zorgverleners uitgereikt. De zorginstelling liet daarbij ook weten dat ze als stichting bezig zijn om meerdere cursussen met betrekking tot dementie voor te bereiden.

Dementie betekent vrij vertaald ‘het verliezen van geestelijke vermogens’. Veranderingen in de hersenen zorgen ervoor dat bepaalde hersenen niet goed meer functioneren en uiteindelijk afsterven. Gemiddeld krijgt één op de vijf mensen dementie. Deze kans is bij vrouwen nog groter, namelijk één op de drie. Boven de 65 jaar heeft ruim 10 procent van de mensen dementie, boven de 80 jaar is dat ruim 20 procent en boven de 90 jaar heeft maar liefst ruim 40 procent van de mensen een vorm van dementie.

Burleson zegt dat ze nog niet veel kan vertellen over de cursussen. “De organisaties in het buitenland moeten nog toestemming geven voor hun medewerking, pas dan kunnen we beginnen met de voorbereidingen”, laat ze weten in een vraaggesprek met De West. “Het gaat om cursussen voor het professioneel opvangen en het begeleiden van dementerenden. Er zal samenwerking nodig zijn met organisaties in het buitenland, omdat daar meer kennis is over bepaalde methoden en technieken om dementie te voorkomen. Suriname is een ontwikkelingsland en daardoor is er nog niet veel kennis over dementie”, aldus Burleson.

door Leanne de Munnik

More
articles