Frans-Surinaams drugsnetwerk blootgelegd

De justitiële autoriteiten in Frans-Guyana hebben een uitgebreid drugsnetwerk blootgelegd dat loopt van Paramaribo naar Cayenne. Het netwerk biedt emplooi aan tientallen mensen, sommigen direct en anderen indirect betrokken bij de handel en smokkel van de verboden middelen. De Franse politie kwam de grensoverschrijdende organisatie op het spoor na indringend onderzoek naar aanleiding van de arrestatie van acht Surinaamse muzikanten in oktober vorig jaar. Het onderzoek duurde bijna een jaar en heeft vorige week maandag geleid tot de aanhouding van opnieuw negentien personen, onder wie twaalf Surinamers.

Volgens het onderzoek houdt het netwerk zich ook bezig met het vervalsen van documenten,  gebleken is namelijk dat de visa in de paspoorten van de Surinamers allemaal vals waren. Achteraf bleek dat de koeriers hun paspoorten hadden afgestaan aan iemand van de organisatie, die ze drie weken later inleverde met stempels en al.

De verdachten werden gearresteerd op de Félix Éboué luchthaven in Cayenne. Ze stonden op het punt te vertrekken naar Parijs (Frankrijk). Veertien van de arrestanten hadden cocaïnebolletjes ingeslikt met een totaal gewicht van 12 kilogram. Bij de aanhouding op het vliegveld droegen de koeriers allemaal een rood T-shirt met voorop het logo ‘Secteur 973 – Young Boys’, en achterop het opschrift ‘Europa Tour 2015’. Zij hebben na hun aanhouding opgebiecht dat ze elk een bedrag van 5000 euro zouden ontvangen indien ze erin slaagden Amsterdam te bereiken.

De koeriers hadden gehoopt door de controle te kunnen komen, niet wetende dat ze al sinds juli in de gaten werden gehouden.

Na de aanhouding van de bandleden met drugs vorig jaar, richtte een speciaal onderzoeksteam zich op hun achtergronden en hun contacten. Er werden daarbij telefoonnummers getraceerd en potentiële verdachten in beeld gebracht. Volgens de Franse justitie leidden de sporen van het netwerk naar Suriname. De autoriteiten in Frans-Guyana hebben sterke aanwijzingen dat de coördinatie vanuit Suriname plaatsvindt. Het onderzoek concentreert zich echter op Frans-Guyana.

Tijdens het onderzoek viel de in Kourou (Frans-Guyana) gevestigde muziekgroep, Young Boys Secteur A 973, op. Ironisch genoeg houdt deze groep, bestaande uit jongeren, zich bezig met het begeleiden van drugs- en alcoholverslaafden ten einde ze weer normaal te laten functioneren in de maatschappij. Vanwege het goede doel en het sociale karakter van de organisatie, had de politie nooit eerder aanleiding gevonden om de leden onder een vergrootglas te plaatsen.

De uit Suriname afkomstige voorzitter van de vereniging, tevens trainer van de voetbalclub Geldar in Kourou, is ook verhoord, maar de politie vond geen aanleiding om hem op te sluiten. Hij zou niet op de hoogte zijn van de drugsactiviteiten.

Een van de begeleiders tevens voetbaltrainer van dezelfde club, en drie andere Surinamers zijn ondertussen wel ingerekend en in verzekering gesteld. Zij worden ervan verdacht op regelmatige basis evenementen te hebben georganiseerd met het doel drugskoeriers naar Parijs uit te zenden. Ze maakten daarbij misbruik van de naam en de structuren van de organisatie.

Dat gebeurde afgelopen maandag ook weer, maar deze koeriers liepen letterlijk als ratten in een val. De Franse politie wist op basis van informatie ruim van tevoren dat er een lading drugs onderweg was uit Suriname. Het was de autoriteiten ook al bekend hoe en wie de poging zou wagen de drugs via Cayenne langs Parijs naar Amsterdam (Nederland) te smokkelen.

Net als een jaar geleden meldden, de koeriers zich aan als een muziekgroep onderweg naar de Europa Tour 2015. Ze zouden zogenaamd optreden in Lille, een stad in het noorden van Frankrijk, enkele uren rijden verwijderd van Nederland.

Hoewel met deze geslaagde politieoperatie in Frans-Guyana een zware slag is toegebracht aan de onderwereld, de Surinaamse helft van het netwerk onaangetast.  Waarschijnlijk zal het niet lang duren voor de drugsorganisatie nieuwe steunpunten heeft gevonden in Frans-Guyana om de smokkeloperatie voort te zetten.

More
articles