SRD 15.000 is een keiharde tori

Date

De regering heeft besloten dat slachtoffers van de recente rukwinden een bedrag tot maximaal SRD 15.000 mogen lenen voor reparaties aan voornamelijk het dak of andere schade als gevolg van de natuurramp. Ze moeten zich opgeven bij het NCCR dat ze een verklaring geeft waarmee ze naar de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kunnen gaan en wel tegen 5% rente. Op zich is dit geen slechte deal, maar wat ons wel steekt, is het feit, dat de overheid met deze oplossing komt. Keerpunt zal deze opmerking kwalijk genomen worden. Laten wij voorop stellen dat wij de getroffen huishoudens oproepen om van deze lening gebruik te maken. Wij zitten in de regen tijd en er moet spoedig een dak opgezet worden. Anders krijgt de rest van het huis nog meer schade. Maar de overheid had allang een noodfonds of volksfonds of hoe het ook genoemd mag worden, moeten inzetten. Daaruit kunnen deze slachtoffers geholpen worden. Misschien financiële hulp tot een bepaald maximum, maar een overheid helpt haar volk in nood niet met een lening. Dit is een lening op basis van een grote nood. Toen wij de persconferentie hoorden, wisten wij niet hoe wij het hadden. In plaats van een noodfonds van waaruit dergelijke zaken gelijk konden worden opgevangen, is er jarenlang getalmd. Wanneer wij nu al merken dat rukwinden en sibi busies geen incidenten meer zullen zijn en een structureel karakter hebben, dan had het fonds er al moeten zijn. Wij snappen dat Lanti door slecht financieel management nu krap bij kas zit, maar de mensen sturen naar de bank voor een lening tegen een ‘zachte’ rente, is ook niet de oplossing. Wat als iemand al een lopende hypotheek of andere lening heeft. Hoe kom je dan in aanmerking voor deze lening en hoe lossen deze mensen het af. Bovendien rijst de vraag hoe het staat met de vele auto’s die zwaar zijn beschadigd. De verzekering dekt deze schade niet. Zijn deze mensen aan hun lot overgelaten? Mogen ze ook opteren voor de lening? Daar wordt met geen woord over gerept. In andere landen, zoals de VS hebben mensen geen lening, maar financiële hulp (schenking) gehad na een zware natuurramp. Hier een artikel uit 2013. Wij weten allemaal wat de Orkaan Sandy voor schade heeft aangericht.

Wij zijn een punt genaderd waar onze moeder helemaal geen geld meer heeft en de beste optie is dat wij naar een bank gestuurd worden onder het mom van een zachte lening. Als u geen andere keus heeft, maakt u er gerust gebruik van. Wij begrijpen de nood, maar wij tekenen aan dat dit wel een schande is van de overheid. Vreemd dat we Cuba en Haïti met veel geld hebben kunnen helpen tijdens natuurrampen, maar ons eigen volk naar de bank sturen. Nog 5 mensen?

More
articles