Kevin (19) verloor in één klap moeder en zusje

Een bijna serene stilte heerst er als Kevin Mporendore (19) als eerste het rouwcentrum Linquenda aan de Kerkweg betreedt. De Schoonhovenaar bewijst er de laatste eer aan zijn moeder Francine (41) en zus Marrie (17), die maandag met neef Saïdi Amrani omkwamen bij een verkeersongeluk op de A16 bij Zonzeel.
Kevin krijgt het dramatische nieuws te horen als hij met vrienden in Bulgarije nog pas een paar dagen vakantie viert. Maandag kon hij direct terugvliegen. Zijn vrienden hadden ter plekke actie ondernomen om dit voor elkaar te krijgen. Onder hen was Glenn van Nieuwkasteele. Diens vader Simon: ,,Het was een enorme dreun voor de hele groep. Ze hebben de huilende Kevin zo veel mogelijk gesteund. Hij was uiteraard ontroostbaar. Je zal maar in één klap je moeder en je zusje verliezen.”

Ontroostbaar is de 19-jarige Kevin zeker, als hij omringd door familie en bekenden op de stoep staat. Een stoet van vijftig mensen trekt eerder door Schoonhoven-Noord naar rouwcentrum Linquenda aan de Kerkweg. Kevin kan dan nog redelijk zakelijk, maar wel met tranen in de ogen, vertellen hoe hij tijdens de jongerenreis in Bulgarije het verschrikkelijke nieuws vernam. Maar hoe dichter hij het uitvaartcentrum van Stoppelenburg nadert, hoe meer de emoties zich van hem meester maken. Overmand door verdriet, ondersteund door liefdevolle mensen om hem heen, beseft hij dat dit hele zware meters worden.

Zware beelden

Kevin, oud-leerling van het Schoonhovens College, betreedt als eerste het rouwcentrum. Daar aanschouwt hij wat hij nooit had willen zien. Zijn moeder en zus liggen er opgebaard. Het beeld moet heel zwaar zijn. Na hem volgen andere vrienden en bekenden, in groepjes van acht, zo is vooraf afgesproken. Ze krijgen bij de ingang te horen dat ze alleen Marrie kunnen zien. De kist van Francine blijft dicht. Het beeld moet te erg zijn. Binnen gedraagt iedereen zich waardig. Het echte verdriet komt pas bij het verlaten van het rouwcentrum. Zo druk als vooraf tijdens de tocht nog werd gepraat, zo anders is de sfeer nu. De een is in diep gepeins verzonken, de ander huilt onophoudelijk.

Hoe het ongeluk maandagmiddag heeft kunnen gebeuren, weet Kevin zelf nog niet. Hij vermoedt dat ze vanuit Brussel op weg waren naar Schoonhoven. Hij vraagt de verslaggevers of zij iets meer weten. De politie meldt dat de auto waarin de slachtoffers zaten op nog onverklaarbare wijze in de berm langs de A16 bij knooppunt Zonzeel terecht kwam en tegen de vangrail knalde. Daarna raakte de auto nog een paal van een wegbewijzeringsbord. Het voertuig kwam naast de weg weer op zijn wielen terecht. Door de klap zijn de drie inzittenden vermoedelijk direct overleden.
Hoe het verder moet met Kevin en zijn bijna 10 jaar jongere broertje Jean-Claude, die voorlopig is opgevangen bij een tante (de zus van Francine) in Gouda, is onbekend. Een buurman van het Schoonhovense gezin heeft al van Kevin gehoord dat hij gaat proberen de voogdij te krijgen over zijn broertje. ,,Hij is als de dood dat de kinderbescherming wordt ingeschakeld.’’

Winkel

Kevin, zijn moeder, zus en broer zijn tien jaar geleden gevlucht uit Ruanda en wonen sinds die tijd in de Zilverstad. Kevin voetbalt bij vv Schoonhoven. Zijn moeder drijft een winkel in Afrikaanse producten nabij Hoog Catharijne in Utrecht. ,,Het is niet alleen een winkel waar mensen spullen kopen. Het is ook een belangrijke ontmoetingsplek voor veel mensen,’’ zegt Kevin. ,,Daarom zijn hier vanavond ook zoveel mensen. Mijn moeder was een begrip; eigenlijk ook een moederfiguur voor heel veel mensen.’’

Datzelfde klinkt ook in de Schreurderstraat waar het gezin woont. ,,Francine was een hartelijke vrouw,” zegt buurman Jeroen den Houdijker. ,,Ze werkte keihard in haar winkel, maar je was altijd welkom in haar woning. Mijn dochter gaat wel eens spelen met de jongste zoon, Jean-Claude. Hij blijft nu over met zijn oudere broer Kevin. Dat is een hard gelag.”
Over neef Saïdi Amrani (19), afkomstig uit Burundi, is minder bekend. Hij woonde tot voor kort in Gouda, waar hij het Antonius college bezocht. Amrani is moslim en vermoedelijk al begraven. De begrafenis van de andere slachtoffers is maandag.

More
articles