Criminaliteit afgenomen in Saint-Laurent

Volgens de aftredende vice-procureur in Saint-Laurent, Bertrand Mitsounda, is de criminaliteit aan de Franse kant van de grens de laatste twee jaren afgenomen. Dit liet hij weten in een radio interview waar hij vertelde overgeplaatst te zullen worden naar Poitier in Frankrijk.

“Toen ik aankwam, hadden wij 4800 procedures waarvan 243 criminele zaken. In 2014 waren er ‘slechts’ 2800 waarvan 180 criminele zaken” vertelt Mitsounda die zich verheugt over het feit dat het aantal overvallen en diefstallen in de stad Saint-Laurent enorm is afgenomen. De resultaten zouden zijn bereikt door goed recherchewerk van de municipale politie die de laatste jaren steeds vaker hecht samenwerkt met andere departementen zoals de douane, vreemdelingen, politie en gendarmerie. Maar ook de aanwezigheid van de politie in moeilijke buurten als La Charbonnière en Les Sables  Blancs hebben bijgedragen tot het terugdringen van de algemene criminaliteit.

Ook de steeds nauwer wordende samenwerking met Suriname, ziet de vice- procureur als een positieve stap. Hoewel de bewindsman toegeeft dat Saint-Laurent en de Surinaamse grens een broedplaats is voor de handel in drugs en verboden middelen, verdedigt hij zich door aan te geven dat hetzelfde ook geldt voor Cayenne. Mitsounda erkent ook dat de grens met Suriname groot is en dat het een onmogelijke taak is om op iedere meter een gendarme, politieagent of douanier te plaatsen.

Ondanks de moeilijke taak die hij had, blikt hij tevreden terug op het werk dat is verzet.

“Je moet bedenken, wij zijn met nul gestart. Er was toen een toename in de criminaliteit, daarom is er een detachement gekomen (van het hoge gerechthof van Cayenne in Saint-Laurent)”, vertelt hij.

Er blijven echter nog grote uitdagingen over na zijn vertrek. Na de installatie van een gedetacheerd gerechtshof, is de volgende logische stap om een gevangenis op te zetten in Saint-Laurent. Maar ook andere zaken, zoals geboortes moeten worden aangepakt.

“In de gemeenschappen zijn er burgers die niet binnen drie dagen (na hun geboorte) zijn ingeschreven bij de Burgerlijke Stand omdat zij in verafgelegen gebieden wonen. Tot nu toe hadden zij dus geen identiteit. Daarom zijn wij gekomen met verklaringsprocessen”, zegt Mitsounda die tijdens zijn verblijf van drie jaar en negen maanden in Saint-Laurent de moeilijkheden heeft gezien van de grensbewoners.

More
articles