Fernandes wil 50% eigen petflessen in recycling proces

Recycle samen jouw plastic flessen en aluminium blikken en draag bij aan een schoner Suriname. Dat was de duidelijke boodschap vrijdagmiddag te Stibula in het ressort Latour,bij de lancering van de  inzamelbakken van de stichting Support Recycling Suriname en de Fernandes Bottling Company. Het bedrijf hoopt zeker de helft van de door haar gefabriceerde petflessen terug te zien in de verzamelbakken, zodat die kunnen worden meegenomen in het proces van recycling.

Brian Renten, directeur van Fernandes Bottling Company, gaf bij die gelegenheid aan dat jongeren de belangrijke taak hebben om het goede voorbeeld te geven als het om een schoon milieu gaat. De onderneming is 17 jaar geleden gestart met frisdrank in petflessen. Later heeft men netzakken op verschillende scholen geplaatst voor recycling programma’s. Hierdoor haalde men 10% van de petflessen terug van de markt. De bottling company heeft veel recycling organisaties zien komen, maar ook heel snel zien gaan, ondanks dat er in hen werd geïnvesteerd. Voor wat de toekomst betreft, zijn de verzamelbakken een goed initiatief. Doordat de bakken in verschillende buurten geplaatst worden, is het gemakkelijk voor de consument om zijn petflessen van de hand te doen zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Volgens Renten is Fernandes de grootste frisdranken producent met petflessen, vandaar dat het bedrijf  het initiatief  van de verzamelbakken wil ondersteunen.

Met deze stap hoopt de directeur dat andere producenten ook zullen volgen. “ We weten hoeveel we in het ressort Latour produceren. Van dat totaal willen we 50% in deze buurt terug. Ik denk dat we effectief genoeg zijn als we 50% van de petflessen terug halen, deze kunnen we dan milieuvriendelijk recyclen. De heer Koster van Stibula gaf tijdens zijn toespraak aan dat de mensen soms zeer slordig zijn. ”Ze denken niet: hoe wij moeten omgaan met troep die we zelf maken. Het is daarom goed dat Stibula zich altijd inzet voor een schoon Latour en de permanente recycling bakken zullen zeker bijdragen aan een schone omgeving”. Iwan Hasnoe van de Amazona  Recycling Company (AMRECO), die een professionele afvalwerker is, zegt dat alle partijen nodig zijn bij dit project. Vooral de producenten die petflessen produceren. “We begrijpen de situatie van recyclen in Suriname. Daarom doen wij het tot dat de overheid het voor haar rekening neemt. AMRECO verwerkt per dag ruim 7000 kg aan afval, maar kan dagelijks 25000 kg. Het bedrijf kan dus met gemak nog veel meer afval aan. Het is wel de bedoeling dat de bewoners van zowel Latour als van Blauw-grond, hun petflessen en blikjes in de daarvoor bestemde recyclingbakken gooien welke op 12 plaatsen te Latour geplaatst zijn.

More
articles