Zakelijke en culturele invloeden China alsmaar groter

De zakelijke en culturele invloeden van de Volksrepubliek China in Suriname worden alsmaar groter. Dit blijkt uit een vandaag verschenen artikel in ‘The Guardian’ en recente bilaterale handelsstatistieken over 2014. Het Brits medium maakt er gewag van, dat in minder dan 10 jaar tijd de Chinezen honderden bedrijven, winkels, casino’s en restaurants in de kleine Zuid-Amerikaanse natie hebben opgezet.
Voorts hebben de Chinezen vele Surinaaamse wegen verbreed en geasfalteerd, ondersteuning verleend aan sociale huisvesting, is er een Chinese tv-zender met een staf van ongeveer 20 man en werd in 2011 de Chinese Southern Commercial Bank in Paramaribo geopend. Een groep Chinese zakenlieden heeft recent de Fina Bank overgenomen, tevens wordt geschat dat de Chinezen nu ongeveer 90% van alle supermarkten en de kleine detailhandel in ons land beheersen. Alle belangrijkste politieke partijen hebben tijdens de recente verkiezingen een prominente kandidaat van Chinese afkomst op de kandidatenlijst gepositioneerd. Net als in Afrika het geval is, heeft Beijing onopvallend maar methodisch vaste voet in dit land van amper een half miljoen inwoners gekregen. Immigratie is sinds de late jaren ’90 van de vorige eeuw aanzienlijk toegenomen, volgens officiële bronnen is de gevestigde Chinese gemeenschap met circa 10.000 aangezweld. Sommige internationale analisten zien deze ontwikkelingen als een voorproefje van de Chinese ambities in Zuid-Amerika. In het artikel wordt aangestipt, dat China trainingen heeft geboden aan tientallen Surinaamse militairen en financiële steun heeft verleend in diverse sectoren. Opvallend is het feit dat een groep Chinese aannemers het Surinaams ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgezet.
Winston Ramautarsing, docent Economie aan de Anton de Kom Universiteit, maakt in het artikel duidelijk dat de betrekkingen met China steeds hechter worden en de Chinezen met open armen worden ontvangen, vooral omdat de relatie tussen de Nederlandse overheid en het Bouterse-regiem nogal stroef is.

BILATERALE HANDELSSTATISTIEKEN
Was er in 2013 een lichte terugval in de exporten vanuit China naar Suriname, in 2014 zijn die weer gestegen. Het importvolume uit dit land maakte de laatste jaren een spectaculaire groei door en was sinds 2007, toen het importtotaal nog circa US$ 69 miljoen bedroeg, in korte tijd met meer dan US$ 100 miljoen toegenomen. In 2010 exporteerde de Aziatische reus voor ruim US$ 114 miljoen naar ons land en in 2011 en 2012 ging het reeds om bedragen van respectievelijk om en bij US$ 136 miljoen en US$ 189 miljoen. In 2013 kwam ten opzichte van het jaar daarvoor qua waarde iets minder Chinese handelswaar De Nieuwe Haven binnen, namelijk circa US$ 174 miljoen. In 2014 gaat het om een waarde van circa US$ 177 miljoen. In omgekeerde richting is overigens jaarlijks een significante stijging te merken in de exporttotalen. Werd in 2011 nog voor US$ 15,9 miljoen naar China geëxporteerd, in 2012 en 2013 ging het om totalen van respectievelijk US$ 23,4 miljoen en US$ 28,1 miljoen. In 2014 is er mede door de enorme houtexport naar de Aziatische reus, namelijk US$ 41 miljoen, een forse toename geregistreerd in de totale exportwaarde, te weten US$ 53 miljoen. Hoewel de bilaterale handel tussen Suriname en de Aziatische grootmacht een enorme toevlucht heeft genomen, is er ook veel kritiek vanuit de samenleving. Een doorn in het oog zijn bijvoorbeeld de vele onduidelijke miljoenenleningen die ons land met China aangaat. Door velen wordt gevreesd dat China ons land in een wurggreep zal brengen en de Chinese invloed en influx van Chinese migranten alsmaar groter zullen worden. Op microniveau ondervinden met name de Chinese winkeliers daarenboven veel integratieproblemen. Ze botsen weleens met hun cultuur, kampen niet zelden met een taalbarrière, zorgen voor overlast of trekken overlast of criminelen aan en begrijpen vaak de Surinaamse wet – en regelgeving niet.

More
articles