Essed: ‘Regering moet meer doen om Bouterse op te sporen’

Ruim vier maanden na de veroordeling van Desi Bouterse, is hij nog steeds voortvluchtig. Terwijl sommige nabestaanden hierin berusten, zijn anderen gefrustreerd en willen dat er naar Bouterse wordt gezocht. Voor Janine Riedewald, dochter van een van de slachtoffers van de Decembermoorden van 1982, is het cruciaal dat hij opgesloten wordt.

Janine, die slechts een jaar oud was toen haar vader werd vermoord, uit haar frustratie over de voortvluchtigheid van Bouterse. Ondanks de veroordeling lijkt gerechtigheid ongrijpbaar. Teleurstellend vindt ze ook de stilte vanuit de autoriteiten richting de nabestaanden, die slechts sporadisch informatie ontvangen.

Op 20 december 2023 veroordeelde het Hof van Justitie Bouterse tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden, maar hij zit nog altijd niet vast. Navraag naar de stand van zaken levert weinig op, met het Openbaar Ministerie dat slechts per WhatsApp reageert en president Santokhi die naar de procureur-generaal verwijst.

Advocaat Hugo Essed stelt dat de regering meer moet doen om Bouterse op te sporen. Hij beschouwt de ontsnapping als een goed geplande actie, mogelijk gesteund door invloedrijke mensen in Suriname.

Ondertussen lijkt de aandacht voor Bouterse te verflauwen, ook bij media zoals radiostation ABC, opgericht door een van de slachtoffers van de December-moorden. Henk Kamperveen, die nu het station runt, wil de zaak afsluiten en laat de opsporing aan het Openbaar Ministerie over.

Journalist Raoul Roeplal, die de rechtszaak jarenlang volgde, merkt op dat Bouterse naar de achtergrond is verdwenen in de media en de samenleving. Hij speculeert over mogelijke schuilplaatsen van Bouterse, terwijl landen in de regio beloven hem uit te zetten als hij in hun land wordt gevonden.

Hoewel sommige nabestaanden zoals Henk Kamperveen minder energie hebben voor een lange zoektocht, kan Janine Riedewald nog geen punt achter de zaak zetten. Ze vreest dat Bouterse weer invloedrijk kan worden, vooral met verkiezingen in het vooruitzicht. Voor haar is het van essentieel belang dat hij verantwoordelijk wordt gehouden.

Bron: NRC, 9 MEI 2024

More
articles