October 4, 2014


SYENTORI


October 4, 2014

So so syen gi Sranan.  We worden er vrijwel wekelijks mee geconfronteerd dat landgenoten op de verschillende luchthavens, havens en andere locaties in het buitenland worden gevat met grote hoeveelheden drugs. In veel gevallen gaat het om cocaïne die verstopt is in bagage of om bolletjes die zijn ingeslikt. Op de internationale luchthaven Felix Éboué in Cayenne ( Frans Guyana) werden woensdag jl leden van een band uit Suriname aangehouden en vervolgens ingesloten nadat cocaïne in hun bagage was aangetroffen. De Fransen zijn extra alert geraakt nadat het voor hen duidelijk werd dat Surinamers steeds vaker drugs willen smokkelen richting de luchthavens Orly of Charles de Gaulle nabij Parijs. Suriname maakt al decennia deel uit van een smokkelcircuit van hoofdzakelijk  cocaïne uit Latijns Amerika richting het rijke Europa. Voor de niet crimineel ingestelde landgenoten betekent deze smokkel alleen maar schande voor Suriname. Vooral wanneer de fatsoenlijke Surinaamse burgers voor zaken of een vakantie naar het buitenland reizen lopen zij de kans ook als verdachte te worden gezien en dienovereenkomstig behandeld.  We kennen allemaal wel de 100 procent controle op Schiphol en thans de verscherpte controle in Cayenne voor passagiers uit Suriname die richting Frankrijk wensen te reizen.  Moreel ethisch zijn we in de afgelopen ruim 32 jaar behoorlijk afgegleden.  Er zijn naar het schijnt nog maar weinigen in dit land die het erg vinden om te stelen , corrupt te handelen en drugs te smokkelen.  Het materialisme heeft duidelijk de overhand genomen en men is thans tot vrijwel alles in staat om aan geld te komen en zich snel ten koste van alles en iedereen te verrijken. Men heeft eigenlijk de laatste decennia zeker geen goed voorbeeld gehad vanuit de leiding van dit land.  Als we alleen al kijken naar hoe er binnen het overheidsapparaat is gestolen vanaf februari 1980 en dat zulks allemaal ongestraft is gebleven dan is het niet vreemd dat er steeds minder mensen het erg vinden om met de justitie in aanraking te komen of in de gevangenis te belanden.  Als we alleen maar kijken hoe er gestolen is tijdens het regiem van Wijdenbosch 1996-2000 en nu weer onder het bewind van Bouterse dan is het niet vreemd dat mensen stellen: als hij zijn nyan mag maken en zij haar slag mag slaan, waarom ik niet?  En zo vinden jonge mensen het niet meer erg om cocaïne en ander verderfelijk spul te smokkelen naar het buitenland. Ze gaan voor het grote geld en willen zonder al te veel moeite of arbeid snel kapitaal vergaren.  Wat al deze misdadig ingestelde elementen wel vergeten is dat we voortdurend door het buitenland in de gaten gehouden worden en dat er een moment kan aanbreken waarbij onze soevereiniteit zal worden geschonden en voor langere tijd vernietigd omdat men elders er schoon genoeg van krijgt dat wij hier maar een transitoplek in stand blijven houden om andermans kind te vergiftigen met drugs.  Schande en nog eens schande bezorgen deze roekeloze schoften ons voortdurend. Aan alles komt echter een eind en daar moeten ook deze criminele elementen die achter de schermen deze verderfelijke handel in stand houden, rekening mee houden.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249