LOADSHEDDING IN AANTOCHT

Verhoging na verhoging hebben gebruikers van EBS, zowel particulieren als ondernemingen, moeten incasseren om in het keurslijf van het IMF-programma te kunnen passen. De oplossing waarvoor gekozen is, heeft niets te maken met goed bestuur of zelfs met het voldoen aan een wettelijk minimum. Zo is Leo Brunswijk toegevoegd aan de directie, zonder een openbaar functieprofiel, een advertentie of de mogelijkheid voor anderen om mee te dingen naar de functie. Ergens moet het publiek maar erop vertrouwen dat de broer van de vicepresident over de opleiding, ervaring en managementcapaciteiten beschikt voor de functie, om over integriteit maar te verzwijgen. Of er wel of niet bezuinigd moet worden, is een mysterie. Jaarcijfers uit de jaren sinds het aantreden van deze regering ontbreken namelijk. De jaarcijfers of zelfs transparante productiestaten zouden twee belangrijke ontwikkelingen sedert 2018 in kaart brengen.

De eerste is het gebruik voor het mijnen van cryptocurrency. Een aanzienlijke hoeveelheid energie wordt geleverd aan een cryptocurrency ‘farming’ operatie te Paranam. De staat Suriname, EBS en SPCS hebben hier geen voordeel aan. Cryptocurrency is namelijk een ruilmiddel onder de Surinaamse fiscale wetgeving en als zodanig geen noemenswaardige bron van belastingen, royalty’s of een governmenttake. Het administreren van het dataverkeer, omgezet in digitale tegoeden, vindt bovendien plaats bij de exchanges en platforms die zich niet in Suriname bevinden, zodat zelfs bij wetswijziging, inkomsten en werkgelegenheid, cryptocurrency geen voordeel zou bieden aan de staat of aan het volk van Suriname. Interessant is dat de operatie voor de lintjesknippers en de openingbijwoners van de regering, geen gelegenheid was voor een publieke feestvertoning. Misschien omdat de vragen die opgeroepen zouden worden, niet van een variant zijn waar men graag antwoord op geeft. De crypto-farm mist, anders dan de woonwijken van minderbedeelden, geen dag, geen uur, geen minuut, de elektriciteit die nodig is voor continuïteit. De gevoelige ‘rigs’ aan hardware hebben bovendien niet moeten ondervinden wat uw waterkoker, hydrofoor of airco aan schade door onregelmatige spanning en uitval heeft moeten doorstaan.

De tweede trend die zichtbaar is, is dat het binnenland en met name Marrondorpen, een groot investeringsdoelwit zijn sinds het aantreden van de regering. Infrastructuur voor verbruik wordt driftig aangebracht. Infrastructuur voor administratie, verbruiksregistratie en voor betaling, niet. Tot in de verste uithoeken, door giraal betaalverkeer of betaal loketten van EBS nog niet bestreken, wordt geproduceerd en wordt geleverd.

De ontwikkeling van het binnenland, geniet de nodige zorg. De verwaarlozing van het gebied en de bewoners zijn een schandvlek in onze geschiedenis. Maar dit doorkruist niet het gelijkheidsbeginsel, waarbij inheemse dorpen minstens dezelfde prioriteit zouden moeten genieten en waaronder stimulering van productie en handhaving van de levensstandaarden in de grootstedelijke gebieden, niet tot stilstand kunnen komen. Onder het beleid van met name Brunswijk, zijn in de grootstedelijke gebieden investeringen in capaciteit en infrastructuur uitgebleven, terwijl verkaveling en woningbouw onverstoord doorgaan.

Consumenten en bedrijven betalen ondertussen meermaals verhoogde tarieven. Terwijl een groeiend aantal in stamverband levenden, niet betalen voor de nieuw aangelegde elektriciteitsvoorzieningen.

Aan de uiterste einden, maar binnen de achterban van beide grote coalitiepartijen, is dus sprake van ongelijkheid, gefinancierd door de gewone burger en ten koste van ondernemerschap, terwijl de cijfers die hier inzicht in kunnen geven, vertraagd, verborgen en onderdrukt blijven, ondanks het feit dat een accountantskantoor kritische kanttekeningen geplaatst heeft bij het beleid van met name Brunswijk. Toen Brunswijk op de staatszender het rapport naar de prullenbak verwees, is dit alles zonder consequenties gebleven. De toezichthouder, de Energie Autoriteit Suriname en de wetshandhaver, het Openbaar Ministerie, evenals de aandeelhouder, de regering van Suriname, laten de situatie in stand, maar staan toe dat tarieven worden verhoogd, voorafgaand aan rationalisatie van de bedrijfsvoering.

A.A.

More
articles