FOLS: Morgen voorlopig eendaags actiemodel

Het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), heeft op 23 november het besluit genomen een oproep te doen aan alle leerkrachten van zijn lidbonden, morgen 30 november, massaal thuis te blijven. Het gaat om de lidbonden: Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs, Islamitische Onderwijzers Bond, Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, Katholieke Onderwijzers Bond en de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond.  Bij deze oproep kiest de FOLS voor een voorlopig eendaags actiemodel als protest en signaal aan de regering, over de uit de hand gelopen wisselkoers en de gevolgen daarvan op prijzen, goederen, tarieven en diensten.

Het presidium heeft vanwege zijn verantwoordelijkheid voor dit actiemodel, niet voor een massabijeenkomst gekozen wegens het feit, dat het aantal covid- besmettingen alsook het aantal ziekenhuisopnames, een stijgende lijn aan het vertonen is. Volgens het presidium kan een massabijeenkomst ervoor zorgen, dat het longvirus meer kans krijgt zich te verspreiden. “En dat laatste heeft het onderwijs in Suriname op dit moment niet nodig.”

De inflatie en de onberekenbare wisselkoers, zijn de meest pijnlijke zaken voor onder andere de werkende klasse, mensen met een beperking, gepensioneerden en zwakke huishoudens. Een belangrijk punt van frustratie, is dat in veel winkelzaken goederen in Amerikaanse dollars worden geprijsd en de klant de tegenwaarde in SRD moet betalen, waarbij er een wisselkoers wordt gehanteerd van tussen de SRD 31 en SRD 34 voor de dollar. Hoelang gaat een burger dit nog kunnen volhouden? De leden van de onderwijsvakorganisaties aangesloten bij de FOLS, worden ertoe gedreven, steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken. Hierdoor lijden ze aan overlevingsstress, waardoor zonder dat zij het zelf beseffen, hun taak tot het verzorgen van onderwijs, naar de achtergrond wordt gedrukt. De ‘vooralsnog’ uitzichtloze situatie heeft een doorwerking naar alle aspecten van het gezinsleven en delen van de samenleving.

Volgens Marcellino Nerkust is het Platform Koersstabilisatie, dat op 14 oktober werd opgericht door de president, al langer dan een maand bezig, terwijl de achteruitgang in de koopkracht, met de dag groter wordt. Nerkust zegt dat het er veel van heeft, dat de sociaaleconomische situatie is vastgelopen en de regering geen oplossing heeft om de verlichting te brengen.

More
articles