CBvS geeft tot nu toe geen goedkeuring voor DSB-CEO

De Surinaamsche Bank (DSB), heeft na het vertrek van CEO Steven Coutinho, sinds begin dit jaar een nieuwe directeur: Arjan Molenkamp, die eind december 2021 werd gekozen op de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA). Op deze AvA werd er gestemd voor de officiële benoeming van Molenkamp tot statutair directeur van DSB. Officieel begon de nieuwe directeur pas bij DSB in februari. Uit betrouwbare bronnen vernamen wij, dat de moederbank toen in een officieel schrijven had aangegeven, dat zij Molenkamp wel goedkeurt als lid van de Raad van Bestuur, maar niet geschikt acht voor de functie van CEO. De moederbank liet al in de eerste weken van dit jaar weten, dat zij toch nog een tweede gesprek wilde om de aanstaande CEO te herevalueren. Volgens betrouwbare bronnen zou de CBvS, na een jaar de werkzaamheden van Molenkamp beoordelen. Tijdens de AvA in Assuria Hermitage High-Rise gisteravond, die werd georganiseerd voor de bespreking over het boekjaar 2019, werden aan het begin van de vergadering door verschillende aandeelhouders vragen ge-steld omtrent de goedkeuring van Molenkamp door de CBvS.

Arjan Molenkamp

Goedkeuring?

De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van DSB, Waddy Sowma, stelde de aandeelhouders gerust met de belofte, dat de RvC wederom de voordracht zou doen aan de CBvS voor de functie van CEO door de heer Molenkamp. ‘’Informeel is dit onderwerp wel besproken met de moederbank’’, zei Sowma. “De goedkeuring van directeuren is een voorrecht van de Centrale Bank en zij nemen beslissingen volgens de richtlijnen. Dit behoort tot een van de taken wanneer directieleden en RvC-leden worden benoemd, dan moeten zij hun goedkeuring geven”, aldus Sowma.

Aandeelhouder Christopher Gits, zei dat hij hoopte dat de Centrale Bank objectieve criteria heeft, waarmee de Bank tot het oordeel is gekomen dat Molenkamp wel statutair directeur is, maar geen CEO. Volgens Sowma zijn er wel degelijk discussies geweest over dit onderwerp en zijn er in overleg afspraken gemaakt. “Helaas staan deze afspraken niet op papier, maar de RvC heeft vertrouwen in het besluit van de moederbank. De CEO is de voorzitter van het directieteam en het heeft met name een rol gespeeld dat de heer Molenkamp in zijn vorige werkplek niet als zodanig gefunctioneerd heeft en dat is door de CBvS meegenomen. De CBvS heeft toen besloten om een inwerkperiode vast te stellen, zodat hij geëvalueerd en geobserveerd zal worden. Na deze periode zal het besluit worden genomen”, aldus Sowma.

Richtlijnen

Een groep aandeelhouders bleek niet tevreden te zijn met de verklaring van Sowma. Zij konden namelijk maar niet begrijpen, dat de goedkeuring van een gekozen directeur afhing van richtlijnen die niet zijn vastgelegd. Volgens een aandeelhouder zijn deze richtlijnen subjectief te noemen en het besluit van een directeur op de Centrale Bank zou niet zoveel invloed moeten hebben op een goedkeuring van een commerciële bankdirecteur. Aandeelhouder de heer Ellecom, was het er niet eens mee, dat een persoonlijk besluit de goedkeuring zou kunnen frustreren. Stel dat bij wijze van spreken, de directeur niet goed geluimd is, zei hij. “Er is geen leidraad, de persoon moet vier jaar hebben gewerkt, de persoon moet leiding hebben gegeven aan een aantal personeels- en directieleden. Met die ervaring zou hij/zij geschikt zijn. Ik maak mij zorgen dat in Suriname dit soort zaken niet definitief op papier zijn gezet, want als ik in het buitenland zou opvragen wat zijn de criteria voor CEO, dan worden die toegestuurd”, aldus Ellecom.

De voorzitter van de raad bevestigde dat bij de RvC, deze richtlijnen niet bekend zijn. “De RvC is zelf uitgegaan van een bepaald profiel, waarvan wij vonden dat als je daaraan voldeed, dat je ook geschikt zou zijn als CEO en dat hebben wij voorgesteld. Helaas bleek dat wat wij hebben beoordeeld, niet samen viel met de assessment die de Centrale Bank heeft gedaan”, aldus de voorzitter.

Statutair directeuren

DSB had tot gisteren twee statutair directeuren, René van Rooij en Arjan Molenkamp. Gisteravond werd er op de AvA ook gestemd om de heer Alexander van Petten te benoemen tot statutair directeur en na goedkeuring van de CBvS, zal hij de functie van CRO moeten vervullen. De benoeming van de directeuren vindt altijd conform DSB-statuten plaats en wordt op basis van een schriftelijke stemming in de AvA voltrokken. Volgens de statuten behoort DSB minimaal twee statutair directeuren te hebben.

More
articles